"Загорка" АД представи днес информационна кампания за шофиране без употреба на алкохол под мотото "Карай трезво". Инициативата се организира за първи път и нейната основна цел е да образова неопитните и млади шофьори (18-24 г.) за вредното влияние и рисковете от консумацията на алкохол зад волана. За посланици на инициативата са привлечени младите автомобилни състезатели Мануела Костадинова и Пламен Стайков.
Кампанията ще се развие до края на годината в партньорство със Съюза на българските автомобилисти (СБА). В рамките на сътрудничеството "Загорка" АД предоставя на шофьорските школи на СБА в София специално разработени обучителни материали и разпространява в мрежата им в цялата страна информационна брошура. Към каузата се присъединяват и Асоциацията за квалификация на инструкторите в България (АКАБ).
Кампанията не случайно е насочена към младите и неопитни шофьори. Официалната статистика  на МВР сочи, че шофьори с опит по-малък от 2 години причиняват около 25 % от всички ПТП годишно, а тези на възраст между 18-24 години са причина за 21,4% от пътните инциденти. Статистиката показва още, че през последните 10 години в България са станали 4141 тежки ПТП по причина на алкохол, в които са ранени 5242 човека и загинали 525 души. При концентрация на алкохол в кръвта от 0.2 до 0.5‰ опасността шофьор да катастрофира е 2 пъти по-голяма, отколкото в трезво състояние. При концентрация от 0.5 до 0.8‰, опасността става 5 пъти по-голяма, при стойности от 0.8 до 1.2‰ - 10 пъти по-голяма, а при над 1.2‰ - рискът е 25 пъти по-голям.