Разширението на пътя Русе-Велико Търново, който се е превърнал в една от най-кървавите арени на пътната война, е заложен за проектиране по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ до 2020 година и чак след това ще се премине към неговото строителство, обяви на пресконференция вчера в Русе служебният министър на транспорта, съобщенията и технологиите Николина Ангелкова. Засега тя все още не знае дали това ще бъде магистрала, четирилентов или трилентов скоростен път, защото това ще реши проектантът, но е категорична, че забавянето се налага, тъй като приоритет имат изграждането на магистрала „Струма“ и тунелът под Шипка. 
„Знам, че по този път ежедневно стават кървави катастрофи и дори днес /вчера-б.а./ научих за прегазената жена от ТИР, но другите два обекта са по-важни“, посочи министър Ангелкова. И уточни, че тайничко се надява проектът да бъде готов преди 2020 година, за да може разширението да стане факт час по-скоро. В същата програма ще бъде включено и разширението на Дунав мост, каза Ангелкова, която съобщи, че следващата седмица ще бъде подписан меморандум между България и Румъния за подготовка на още два моста на Дунав при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш. Финансиране за тях ще се търси по програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014-2020.
По отношение на Летище Русе, за чието безвъзмездно придобиване общинските съветници гласуваха единодушно, министърът каза, че на своето заседание днес Министерски съвет ще приеме решението за прехвърляне на собствеността на общината. Това ще развърже ръцете на кметската управа да започне работа по летателната площадка и модернизирането му, за да стане Русе истински логистичен център с летище, добра жп инфраструктура, удобни сухопътни връзки, мост над Дунав и пристанище.
Николина Ангелкова остана доволна от инспекцията на Речния информационен център до Морска администрация, чиято сграда вече е завършена. До месец и половина центърът трябва да започне да функционира, съобщи министърът. Обучени са 15 служители, които на първо време ще работят в сградата на АППД. През декември в агенцията ще пристигне и новият хидрографски кораб, който се строи и оборудва в Гърция. Целият проект е за над 37 млн. лева по оперативна програма „Транспорт 2007 - 2013г.“