Почти 310 000 лева ще ни струват депутатите, още преди да са започнали да работят, изчисли Нова телевизия. От деня, в който ЦИК ги обяви поименно до 27 октомври, когато ще се проведе първото заседание на новия парламент, всички 240 избраници получават заплати.
В депутатските сметки всеки ден отиват общо 28 000 лева, а всеки един от тях реално ни струва по 117 лева на ден. След като ЦИК ги посочи за избрани те получиха и имунитет и заплати. През първите месеци заплатите на народните представители ще бъдат по 2590 лева на месец, без към това да се добавят пари от участия в комисии.

За политиците и от дясно и от ляво оказва се 11-те дни, в които не са работили не са проблем. По-късната дата за свикване на парламента според депутата от няколко дни Красен Кралев е да се даде възможност политическите сили да сондират позиции за коалиция.

Според Антон Кутев, който за малко се размина с депутатското кресло, отлагането било логично, макар и скъпо. По правило депутатът не взима твърда заплата, а утроената сума на заплата в обществения сектор по данни на НСИ. Ако тя расте – расте и дохода на народния избраник.