Само роден от вампир може да убие вампир. Такива са фолклорните предания. Ритуалите против вампирясване, които намираме при разкопките в последно време, предизвикват огромен интерес в целия свят. Това сподели археологът проф. Николай Овчаров пред bTV.
„При разкопките ставаме все повече свидетели на открития на обичаи против вампирясване. Смятало се е, че до 40-ия ден душата може да бъде покварена от злите сили. Става въпрос за хора, починали от неестествена смърт, хора починали от рани и самоубийците. Скелетите, които намираме в последно време, прободени с колове, например, са ритуали против вампирясване. Далеч не става въпрос за това, че хората са били криминални престъпници, убийци или тем подобни. Просто роднините им са смятали, че особено до 40-ия ден душата им може да бъде покварена. Обичаите срещу вампирясване са страшно много. Свързани са с колове, огледала, връзване на краката, камъни в гроба и опалване на гроба”, сподели Овчаров.

Археологът разкри още, че само родени от вампири могат да се борят и убиват вампири.

„Отново се връщаме на събитията до 40-ия ден след смъртта. Прието е, че в тези дни душата трябва да се прибира задължително в гроба на хората, които евентуално могат да бъдат вампири, а през деня се въплатява. Ако до 40-ия ден не бъдат извършени тези ритуали, след това вече може душата да се въплати, окости и така вампирът да стане като нормалните хора. Има специални хора, които се борят с вампирите. Тези хора трябва да са родени в събота и да са родени от въплатен вампир. Тези хора могат да бъдат синовете и дъщерите на въплатените вампири”, сподели още Овчаров.

Той разкри, че подобни находки са намирани в Полша и Германия. Нашето откритие обаче е предизвикало световен отзвук. ”Вампирът” от Перперикон предизвика огромен отзвук. На база това археологическо откритие се появиха над 300 научни публикации в целия свят. Японски телевизионен екип даже пристигна у нас, за да снима филм за находката”, каза още професорът.