Днес е Световният ден за борба с остеопорозата. Болестта, наричана "тихият крадец", причинява повече от 9 милиона фрактури годишно в световен мащаб. Остеопорозата често е смятана за болест само при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на диагностиката и лечението на заболяването.

България е единствената страна в ЕС, в която лечението на пациентите с остеопороза се реимбурсира едва 25 процента. За сравнение с Румъния, лечението на болестта се реимбурсира 50 на сто, в Италия, Словения и Германия 100 на сто.

Остеопорозата е състояние, при което костите стават по тънки и порести, намалява се здравината им, което води до повишен риск от счупване. Най-честите места на фрактури  са китката, гръбнака, рамото и бедрото.

Остеопорозата може да се развие във всяка една възраст. Засяга, както жените, така и мъжете. "Тихият крадец", защото загубата на костната тъкан е без симптоми. Остеопорозата може да доведе до обезобразяване, понижено самочувствие, намаляване или загуба на подвижност.