Гергана Дойчинова е инженер-химик. 20 години е работила в сферата на производството на козметика, почистващи и перилни препарати, и по-точно с изходните суровини, от които се правят. Преди три години срещата й с производител на изцяло натурални продукти променя отношението й към досегашната й работа, в която самата тя признава, че надписът „дерматологично тестван, й е бил напълно достатъчен до този момент. Днес Гергана Дойчинова е лектор на Международния форум-изложение „Здраве, щастие, красота“, 12-тото издание на който се проведе в Русе миналия уикенд.

- Г-жо Дойчинова, защо надписът „дерматологично тестван“ не е достатъчна гаранция за потребителите?
- Конвенционалната козметика е дерматологичнo тествана. Докато работех в сферата на козметиката, за мен беше успокоение, че след като продуктът е дерматологично тестван, той не би трябвало да е вреден. Но реално зад етикета „дерматологично тестван“ стоят химични съставки, които са петролни деривати. Когато човек се зачете повече и потърси информация, стига до заключението, че всички тези съставки изобщо не са полезни за него. Те са измислени като алтернатива на растителните съставки и копират едно към едно тяхната формула, но липсват много неща, които присъстват в растенията.
- Кои са най-вредните съставки в козметичните продукти?
- Има един голям списък, който може да се види и в интернет, където са изброени най-често срещаните съставки. Някои от тях са класифицирани като канцерогенни, други като със съмнително действие. Този списък постоянно се увеличава, защото постоянно се правят изследвания върху действието на отделните съставки върху организма. Да вземем например парабените, за които всички са чували. Това, че се афишира, че продуктът не съдържа парабени, не е достатъчно, защото парабените предизвикват рак на гърдата. Едно ново изследване за триклозана показва, че храни стафилококовата бактерия и я прави устойчива при закрепване върху пластмасови и стъклени повърхности. Триклозанът е една от съставките, която се използва като антибактериално средство не само в почистващите препарати, но и в пастата за зъби. Той убива бактериите още в зародиш. Постоянната му употреба води до резистентност на организма към всякакви видове антибиотици и неспособност да бъде лекуван.
- Как влияят вредните съставки в продуктите на кожата и какви реакции предизвикват?
- Хората искат много бързо да видят ефект и веднага да има някаква промяна. Затова се използват и много съставки в козметиката, които придават един привидно добър вид на кожата. Естествената, нормална човешка кожа е неспокойна, но всички тези съставки възпират процесите на дезинтоксикация, запушват порите, запазват вътрешната топлина, задържат вътре водата и кожата изглежда много хубава, но те нямат никакво полезно действие за организма и всичко е само привидно.
- Посочете няколко примера.
- Например колагенът. Той образува филм върху кожата и запечатва влагата и топлината. Колагенът не може да проникне през клетките на кожата. Лицето изглежда блестящо и потребителите си казват, че изглеждат добре с него, но той няма никакво реално действие, напротив създава проблем.
Друг пример са антипърхотните шампоани, които потискат проблема, защото пърхотът е нещо съвсем естествено - кожата се лющи, мъртвите клетки падат. Използването на антипърхотни шампоани също води до една резистентност на организма, така че той не може да се повлияе от други препарати.
Има много съставки, които са формалдехидни донори. Такива са например ултравиолетовите филтри в слънцезащитните кремове, които при висока температура и нагряване със слънчева светлина отделят формалдехид. След като беше забранено използването на формалдехид в козметиката като консервант, започнаха да се използват химикали, които са формалдехидни донори. Консервантите не само че убиват всичко в растенията, но и много от тях водят до хормонален дисбаланс.
Фталатите пък са съставки, които водят до увреждане на детеродните органи. Те се използват в гримовете, защото дават мекота.
Натриев лаурил сулфат е една от най-продаваните и най-масово използваните съставки в козметиката. Всички продукти, които се пенят, съдържат натриев лаурил сулфат. Изследванията показват, че той води до увреждане на зрението и до Алцхаймер.
- Казвате, че парабените предизвикват рак на гърдата. Колко време е необходимо, за да се прояви вредният ефект на някои съставки в козметиката?
- Приемането еднократно на някакъв химикал не би довело до сериозни проблеми за здравето на човека. Ефектът от последиците е във времето. Освен това всеки човешки организъм е различен. Не може да знаем в нашия организъм колко отрови има насъбрани, за стане ясно коя е капчицата, която би преляла. Има изследвания, които показват, че всички тези съставки действат на децата още в утробата на майката и по този начин децата се раждат натровени.
- Как потребителите да се ориентират в голямото предлагане и да изберат козметичен продукт без консерванти и химикали? Как е обозначено това на етикета?
- Най-голямата гаранция е сертифицирането като биопродукт. Сложно е човек да се ориентира, защото има една джунгла от био етикети, тъй като повечето производители създават свои изисквания за сертифициране като биопроизводители. Най-добре е да се избират биопродукти, които имат емблема за такива, защото  всеки може да влезе, да прочете при съответните изисквания на сертифициращия орган какво допуска и какво не. Имайте предвид, че биопродуктите също допускат от 5 до 40% синтетика.
- Всички продукти, на които пише, че са 100% био или натурални, такива ли са в действителност?
- Това е най-коварното и за съжаление производителят, вместо да печели доверието на клиента, той го губи. Производителите не трябва да подклаждат тази мнителност в хората. Но се получава точно това. Етикетът показва, че натуралната част е например само в активната съставка, защото повечето козметични продукти са база, към която се добавя активна съставка от 1% до 2%. Абсолютно некоректно спрямо потребителя е да се сложи етикет 100% натурални съставки. Има такива, но не знам доколко човек може да се довери, без да провери етикета. Винаги търсете етикет по INSN номенклатурата. Това е единствената номенклатура, която задължава производителя да изписва всички съставки. Продуктът може да е 100% натурален, но ако самите растения не са от биопроизводство, могат да бъдат носители на замърсителите. Важно е и какъв емулгатор се използва. Ако емулгаторът е синтетичен, той става крем и нанесен върху кожата, започва да емулгира естествените й мазнини
- Какъв е точният критерий за един натурален продукт?
- За съжаление няма ясен и точен критерий, защото натурален продукт се нарича всеки продукт, който съдържа и минимална част натурална съставка. Затова е толкова сложно и хората са толкова объркани. В момента се върви към създаването на един стандарт в Европа, според който ще се изисква минимум присъствие на натурална част, което гарантира какво стои зад името натурален. Единствено в биосертифицирането има ясни и точни критерии.
- До каква степен пчелните продукти са застъпени в природната козметика?
- Тенденцията е да не се използват животински и производни от животни продукти. Едната от причините е  етичното отношение към животинския свят. В растителния свят има всичко онова, от което може да направим сапун, шампоан, крем и не е необходимо да тормозим животните. Другият проблем е, че животинските продукти предизвикват много алергии. Изключително е важно пчелните продукти да бъдат тествани, защото пчелите обикалят по различни растения и ако районът не е биосертифициран, самите те могат да бъдат преносители на много химикали и на ГМО.
- Напоследък всички дами се ориентират към т.н. минерални гримове. С какво формулата на съставките в тях е по-различна?
- Те използват естествени съставки. Колкото е по-естествен един продукт, толкова е по-добър, защото човекът идва от природата. Хората, които използват природни продукти, държат на себе си и на здравето си, което е похвално и трябва да бъде така. Хубаво е, че се работи в тази посока, защото много жени искат да се гримират и да променят по някакъв начин визията си.
- Как да ги разпознаваме?
- При тях също има сертифициране.
- Мит ли е, че пудрата е най-вредна от всички козметични продукти?
- Зависи между кои продукти я слагате. Но пудрата е вредна, защото талкът, който се използва в нея, е вреден. Той е един минерален камък, който се стрива и довежда до фина маса. Има изследвания, които показват, че честото използване на пудрата води до рак на яйчниците и има констатирани смъртни случаи на деца, защото поглъщането на тези фини частици води до възпаление на белите дробове. Талкът не е от желаните продукти, тъй като не може да се усвоява и се натрупва в организма. Всичко, което не може да се изхвърли от организма, създава проблеми.
- Съществуват редица продукти, в които се използва нанотехнология. Какво всъщност представлява тя?
- Нанотехнологиите са една революция в технологиите, благодарение на която се подобриха качествата на много продукти, но за съжаление малко проучени. Има все повече доказателства, че наночастиците водят до възпаление на белите дробове и увреждане на ДНК с последващо действие. Една суровина, доведена до наноформа, губи своите свойства. Титаниевият диоксид е естествен продукт, който се използва в слънцезащитните кремове. Когато е в своята естествена форма, остава върху кожата и не е вреден, но когато е в наноформа, е изключително опасен, защото прониква в организма и създава проблеми. В наноформа се използва в слънцезащитните продукти, защото не придава бял цвят и могат да се произвеждат прозрачни слънцезащитни кремове. В козметиката задължително трябва да се декларира, че са използвани наносуровини.