Да осъзнаем, че хиляди се нуждаят от грижа и любов, заяви патриарх Неофит в специално празнично обръщение пред Дарик.

„В хилядолетната история на България ние многократно сме се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнем към Бога и на него възложим своето упование, можем да преодолеем трудностите и да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания. В светите Рождественски дни с особена сила да осъзнаем, че около нас хиляди наши братя и сестри се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов. Честито Рождество Христово, благословена и мирна 2014 година!", заяви патриархът.

Тази вечер дядо Неофит ще води празничното вечерно богослужение, което започва в 18.00 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Своята първа литургия отслужи тази сутрин новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Въдвореният в понеделник владика бе посрещнат тържествено в храма. Днешната литургия е по-особена, защото съчетава в едно сутрешна, вечерна и света Василиева литургия.

На богослужението присъстваха свещеници от цялата епархия, представители на местната власт и много миряни, като след края му бяха прочетени приветствени слова. До неделя митрополит Йоан ще отслужи литургии и в останалите духовни околии в епархията - Шумен, Търговище, Провадия и Добрич.