Държавата няма право да откаже да възстанови разходите за лечение на пациент, извършено в чужбина. Става дума за случаите, когато в собствената му държава са липсвали медицински материали от първа необходимост или е имало пречка терапията да се извърши навреме. Това гласи решение на Съда на Европейския съюз, оповестено миналата седмица. На него вече ще могат да се позовават и болни българи. Такъв е случаят с Нина Методиева (63 г). Тя пребори острата миелоидна левкемия, но втора година води битка с чиновници от Министерството на здравеопазването (МЗ). Нина настоява ведомството да плати извършената по спешност животоспасяваща трансплантация на костен мозък в Гърция. За нея болната българка плаща 60 000 евро, събрани чрез кредити и заеми, съобщава „Труд”.
МЗ два пъти отказва да възстанови сумата. До броени дни съдът ще се произнесе по случая на втора инстанция. Нина не се предава и вярва, че той ще вземе предвид взетото решение от Съда на ЕС. "Позицията на МЗ ще бъде съобразена със законно постановеното решение на съда", бе коментарът на ведомството след избрани детайлни въпроси.

Административното ходене по мъките за Нина и съпруга Методи Методиев започва на 17 юли 2012 г. Тогава пациентката завежда първото дело във ВАС, което е срещу решението на тогавашния здравен министър Десислава Атанасова.

"До него стигнахме, след като на 9 юли 2012 г. попитахме г-жа Лучия Добрева, председател на Комисията за лечение в чужбина в МЗ, какво се случва с молбата ни за финансово подпомагане на трансплантацията на костен мозък в Гърция", разказа съпругът.

На 31 януари 2013 г. ВАС отменя заповедта на министъра, т.е. зачерква отказа да се покрият разходите за спасението на Нина. "Тогава надеждата на съпругата ми, че правдата ще възтържествува, стана още по-голяма. Събрахме фактурите, показващи, че сами сме платили трансплантацията, и отново подадохме документи в МЗ за възстановяване на сумата", каза Методиев.

"Но известната председателка на Комисията за лечение в чужбина пак започна със своите учудващи постъпки. След решението на ВАС ни написа писмо - на 16 април 2013 г., че ако до 14 дни не представим всички медицински документи на Нина, преписката ще бъде прекратена. Не мога да разбера тази наглост! Пет месеца след като сме подали молбата за финансиране на лечението, комисията изведнъж ни отговаря и започва да бърза!", каза още Методиев.

Той риторично запита защо не са спазвани 14-дневните срокове още преди година, когато първата комисия, разгледала случая на Нина, се е произнесла още на 26 март 2012-а. А решението на топ специалистите в нея - проф. Добрин Константинов, проф. Елисавета Наумова, проф. Петър Панчев, е категорично: Нина трябва да получи адекватното лечение зад граница и то да бъде платено.

Методиева предоставя всички документи на комисията, но пак получава отказ. Позовават се на решението на втората експертна комисия, че "тъй като се касае за ранен рецидив, трансплантацията на стволови клетки може да се извърши в България".

Година по-късно - на 15 май 2013 г., водещият онкохематолог проф. Георги Михайлов заявява, че "според подадените данни от болницата в Гърция пациентката никога не е имала ранен рецидив на заболяването". Т.е. 6-7 души преди това са подписвали протоколи с неверни данни. Объркването идва оттам, че първата експертна комисия прави прогноза за появата на ранен рецидив (това се случва с протокол от 26 март 2012 г.), но такъв няма.

След втория отказ на МЗ от май 2013-а Нина пак завежда дело за покриване на разходите за трансплантацията. За нея и вторият основен аргумент на комисията, с който я режат, е оборим. "Ние не претендираме, че присаждането не може да се направи у нас, а то е извършено зад граница, защото е по спешност! Тогава 85% от кръвта на жена ми бе завладяна от рака! И ако лекарите не действаха на мига, както предвижда и последното решение на Съда на ЕС, днес Нина нямаше да е между живите", завърши Методиев.