Какви са основните опасения на потребителите, когато пристъпват към тегленето на ипотечен кредит? Анализ на поведението и страховете на домакинствата у нас, направен от експертите на „Кредит Център“, формулира Топ 4 на страховете така: (1) страх от задлъжнялост за дълъг период от време, (2) страх от загуба на доходи, (3) рязко покачване на лихвите, (4) рязък спад в цената на закупения имот.
Месец септември е подходящ за проучване на възможностите за покупка на имот и организиране на първи огледи. Голям процент от клиентите през есента се консултират с цел до края на годината да реализират сделка. И ако преди години основните опасения, които споделяха, се отнасяха до скритите в малкия шрифт условия на банките, то днес се открояват по-скоро субективните страхове, коментират от „Кредит Център“.
След кризата, в която в публичното пространство твърде често се говореше за лоши кредити и фалит на физически лица, съвестните и отговорни клиенти се завърнаха към старата максима на българина „по-добре да си го платя и да знам, че си е мое“. Това виждаме и от официалната статистика, където покупките на имот с изцяло собствени средства са около 70% от сделките, а само около 30% от сделките са с ипотечен кредит, казват анализаторите.
Анализът еднозначно показва, че страховете се дължат основно на липсата на традиции в ползването на ипотечни кредити у нас. Практиката от последните 10 години е спорна, тъй като кризата сложи своя отпечатък върху пазара и превъзмогването на последиците ще отнеме време. Тази предпазливост има своите положителни страни - хората вземат разумни, оразмерени спрямо техните възможности решения и това силно ограничава риска от проблеми на по-късен етап.