Шведската компания Volvo предлага уникална комбинация от динамика и икономичност с концепцията на високоефективния 2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател от гамата Drive-E с мощност от 450 к.с. Новият високоефективен агрегат се базира на набор от технологии, които обикновено не се срещат в 4-цилиндров мотор.
Двигателят използва две паралелни турбини, които се захранват от електрически турбокомпресор. Вместо да се подава към цилиндрите, сгъстеният въздух от този компресор се използва за ускоряване на двете паралелни турбини. Горивото се подава от двойна горивна помпа, работеща при налягане 250 бара. С подобна плътност на мощността тази тройно усилваща инсталация и уникалната горивна система дават възможност за много динамична управляемост без никаква турбодупка, в сравнение с двигателите с единичен турбокомпресор.

За първи път инженерите на Volvo използват комбинация от технологии в едно и също приложение, а резултатът е доста уникален двигател с висока мощност, но и бързи реакции. Компактният му размер подобрява разпределението на тежестта между предния и задния мост и снижава центъра на тежестта, което оказва значително влияние върху управляемостта, независимо дали става въпрос за състезателен автомобил или за кола за ежедневна употреба.