Огромен трансформатор за топло-електроцентрала в Сърбия превозва БРП по Дунав с взетия под наем катамаран „Хан Кардам“. Заедно с подвижната 65-метрова платформа товарът е 650 тона - 500 тона тежи трансформаторът, още 100 тона е теглото на двата камиона към платформата и близо 50 тона е оборудването за трансформатора.
Електротрансформаторът е произведен в турския завод „Аустом“ и това е най-едрогабаритното му и тежко производство. Сега пък ние ще го закараме в действащата ТЕЦ „Никола Тесла“, която е на 60 км над Белград по река Сава. На практика рейса ни по Дунав е уникален, защото досега по реката такъв огромен товар не е превозван с кораб, каза вчера за „Утро“ изпълнителният директор на БРП Драгомир Кочанов.
Трансформаторът е докаран с платформата от Турция до Констанца по море. Там е качен на катамарана с помощта на два камиона влекачи с мощност по 700 к.с., допълни зам.-директорът по навигацията в параходството капитан далечно плаване Иван Иванов, който лично съпровожда товара от Констанца до Събрия. За целта сърбите правят път с ро-ро терминал към ТЕЦ-а, за да може трансформаторът да бъде разтоварен без проблеми.
Вчера катамаранът зареди гориво на понтон № 14 до Топлата вода и в 17 часа отплава за Сърбия, направляван от капитан далечно плаване Любомир Гоцов.