Отказът на проф.Христо Белоев от депутатски мандат роди казус, който е на път да бъде разплетен. Както „Утро“ писа, проблемът е в това, че Белоев взе решение да не влиза в Народното събрание след като вече бяха обявени имената на избраните депутати и неговото беше сред тях. Ако беше подал заявлението си преди това, в правомощията на Централната избирателна комисия беше да уважи желанието му. Сега обаче това право има парламентът.  
Такова разяснение даде специално за „Утро“ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова:
„Няма законова възможност ЦИК да прекрати пълномощията на избран народен представител, още повече след като са обявени резултатите от изборите и имената на избраните народни представители. Редът е пред Народното събрание да се подаде заявление, като не е задължително то да се предхожда от полагане на клетва. Полагането на клетвата е необходимо действие за встъпване в изпълнение на пълномощия“.
Потърсен за коментар, проф. Белоев заяви, че очаква днес ЦИК да разгледа заявлението му и ако комисията се произнесе, че не е в компетенциите й да уважи желанието му, той ще спази законовата процедура и ще очаква решението на парламента, но няма да полага клетва като народен представител.
Въпреки че Белоев обстойно мотивира решението си да се откаже от депутатския си мандат, веднага тръгнаха слухове, че това е ход с перспектива професорът да стане министър на образованието в бъдещия кабинет. Ден след изборите пред „Утро“ току-що спечелилият единствения мандат за БСП в Русе проф. Христо Белоев заяви: „Бих поел ангажимента да стана министър на образованието, ако ми предложат, защото искам да бъда там, където ще съм полезен“. После отрече да е казвал тези думи, но негови партийни другари коментират, че той наистина би приел едно такова предложение. Не би изневерил на партията си, но в евентуален програмен кабинет от експерти или кабинет на съгласието може да седне и в министерско кресло. Впрочем такива са били и партийните сметки - водачът на листата Белоев да стане министър и да изтегли в парламента следващия, в случая изкачилият се на второ място с преференции Добрин Данев. Според други, разговори и обещания в този дух е имало още преди изборите и извън соцсредите. Дали сметките са с кръчмар или без кръчмар, времето ще покаже.