Не е изненада, че националният отбор по футбол на България вече може да бъде победен от всеки тим под средно европейско ниво. След печалната загуба срещу Хърватско у дома „лъвовете“ бяха жалки и при гостуването на коравите норвежци. И понеже трябва да има виновен, президентът на БФС Борислав Михайлов намекна, че жертвата може би ще е селекционерът Любослав Пенев. Ами кой друг? Е, било малко рано да се говори по темата, но Изпълкомът, разбирай трибуналът, щял да заседава през ноември. Тогава стратезите като Йордан Лечков, който прокуди преди 4 години Димитър Бербатов от националния отбор с мрънкането, че звездите не се раздават както било по неговото славно време, навярно пак ще умуват за нов държавен кърмчия.
Михайлов, Лечков и другите философи в БФС нямат късмет с национален селекционер. Пламен Марков ги „предаде“, един Лотар Матеус не им свърши работа, че Пенев ли? Виж, бившият кмет на Сливен се справя „отлично“ с футболните дела, защото отборът от родния му град държи предпоследното място в Югоизточната „В“ група с цели 4 точки и впечатляваща голова разлика 9:34! Но човекът с шарените ризки и каскета отново ще има тежкото и особено мнение.
Който и да бъде назначен за селекционер на националния тим - от Капело до Гуардиола, няма шанс с този отбор, защото България не разполага днес с класни футболисти. Повечето играчи са втора ръка и това личи най-малкото по клубната им принадлежност.
Ивелин Попов, който не може да стъпи и на малкия пръст на Бербатов, но се развява абсурдно с капитанската лента, минава за някаква странна звезда в „Кубан“ /Краснодар/. Започналият като титуляр срещу Хърватско Илиян Мицански броди като блудна овца из втория ешелон на Германия и ако вчера беше в „гранда“ „Инголщадт“, днес - в „Карлсруе“, утре може да е в „Ауе“. Георги Илиев рита топка в „Б“ дивизията на Китай, вратарят Николай Михайлов кара заточение в турския „Мерсин“, а тромавият централен нападател Андрей Гълъбинов гледа мачове от резервната пейка на втородивизионния си италиански отбор. А, да не забравим и Александър Тонев, който се провали тотално в „Астон Вила“ и сега се мъчи да докаже в „Селтик“, че освен да тича, може и да мисли поне малко, когато центрира топката ниско над тополите. 
А Николай Бодуров - неговият „Фулъм“ държи „престижното“ 22-ро място във втората по сила лига на Англия със 7 точки и отчайващо голово съотношение 12:22! Но бившият футболист на „Литекс“ е първи избор за централен защитник в националния ни тим!
Бодуров си е лика-прилика с бранителя на ЦСКА Апостол Попов, един от малкото играчи със сегашна служба в родното първенство. Двамата са толкова тромави и бавни с роля в сърцето на отбраната, че норвежците ги подминаваха като влак някаква незначителна гара.
Близнаците Йордан и Веселин Миневи дадоха каквото могат, но те пък не са в първа младост и вчера навършиха точно 34 години. Светослав Дяков също се стара, но на него му се събраха доста мачове. Желание за борба показа и Венци Христов, ала той не е Томас Мюлер, за да реши какъвто и да е било сложен мач. Виж, халфът на ЦСКА /Москва/ Георги Миланов бе пълен фигурант и в двата мача. Такава липса на страст за игра като при него не се вижда често. 
Срещу тях селекционерът на Норвегия си позволи лукса да прати в игра едно хлапе на 15 години и няколко месеца - Йодегаард. Този исторически дебют на младока, прочул се вече с публикации по негов адрес по всички световни медии, беше абсолютна подигравка с националния отбор на България.
Къде обаче е нашият Йодегаард и как да го има, като чужденците в ЦСКА и „Левски“ са близо 30 души? Накъде да погледне Любослав Пенев, след като във водещите ни на хартия отбори няма никаква трезва и решителна воля за налагане на млади български футболисти? Пенев не може да посегне към опциите и с пробутаните на магия в „Спортинг“ /Лисабон/ и „Палермо“ Симеон Славчев и Ивайло Чочев. Двамата бяха разкрити толкова бързо от португалците и италианците, че търкат здраво резервните скамейки. Както върви, сегашните им клубове със сигурност ще почнат да умуват за препродажбата им на загуба. 
На този фон с голямото нямане и неможене Пенев изглежда се заблуди, че ще изстиска повече от отбора си основно с агитация, революционни приказки, тактика и мотивация. Как обаче да втълпиш на един двойкаджия, че е в състояние да стане отличник с лагери от една седмица, след като е проспал основни уроци в продължение на години! 
Най-лошото е, че ръководството на БФС продължава да си въобразява как отборът принципно има по-висок таван и че по тази логика спасителното решение може да е в поредното назначение на нов селекционер.
Истината е, че тези момчета си могат толкова, независимо от факта, че Пенев успя да позамаже положението с някои проблясъци в предишните квалификации с „Дайте да дадем, ще се бием, българи-юнаци“ и заклинания от подобен сорт. Не Пенев, и Пеневица да хване руля от утре, не може да реанимира за сериозни резултати един до болка посредствен и с почти никакъв потенциал отбор.
Иначе Борислав Михайлов прави опити да се измъкне за пореден път - БФС обгрижил отбора с топло рамо, блага дума, екипировка, лагери, вкусна храна и какво ли още не. Този човек продължава да не е наясно, че футболът ни не се ръководи умно, далновидно, честно и с перспектива, че школите са съсипани, че стадионите ни са в разруха, че треньорите са с манталитета и подготовката на килийни учители, че първенството ни е фарс и че дори в Албания спипаха и натикаха в затвора тарикати за уреждане на мачове. Разликата между България и просперираща футболна Европа е, че континенталните федерации работят почтено, а нашите футболни чиновници въртят без никакво чувство за отговорност и свян отличен личен бизнес върху гърба на най-великата игра.     
За да допълним картинката на повсеместната родна футболна шизофрения, нека да споменем, че някои футболисти започнаха да се пазарят отдалече и с намеци какви ще са премиите им, ако вероятно се класират за финалите на европейското първенство. Е, такава наглост просто няма, пък и както се очертава, ще гледат отново финалите по телевизията!
С този отбор, тези играчи и тази управа на БФС България има да чака с години някакъв късметлийски пробив до голямата сцена.