ДПС трябва да получи една пауза в управлението на страната. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

В същото време Бъчварова заяви, че ГЕРБ няма да създаде анти-ДПС коалиция. Тя посочи, че двете партии имат сходство в политическите платформи, но също така изрази учудване, че въпреки тези прилики ДПС е приело да участва в една откровено анти-ГЕРБ коалиция. Бъчварова имаше предвид правителството на Пламен Орешарски, което, според нея, е създало проблемите, които днес трябва да се решават. ГЕРБ не пропуснаха да напомнят, че в предишния парламент ДПС са се ползвали с подкрепата на националистическата партия Атака.

Накрая Бъчварова се обяви за продължаване на диалога между ГЕРБ и ДПС.

Подкрепяме кабинет на малцинството, за да има България шанс. Не подкрепяме кабинет на коалиционно малцинство, т.е. съставен от две партии, които нямат мнозинство в парламента. Категорично няма да подкрепим правителство, в което участват националистически и ксенофобски партии. Това заяви Йордан Цонев от ДПС.

Той коментира обвиненията на ГЕРБ, според които в предишното управление ДПС си е сътрудничело с Атака, а сега се обявяват срещу участието на една от националистическите формации в бъдещото управление.

Против сме участието на националистическа формация, въпреки че навремето сме приели подкрепата на Атака. Припомням, че не сме водили никакви разговори и не сме подписвали никакви споразумение с тях. Атака подсигуряваше кворума, но не участваше в кабинета "Орешарски", подчерта Цонев и добави, че в предишния парламент ДПС не е допуснало нито едно ксенофобско предложение на Атака да мине.

ДПС има цивилизационни различия с националистическите партии, добави Цонев.