Премиерът Виктор Орбан обеща да “направи Унгария велика” през следващите години. Той заяви това след обявяването на предварителните резултати от местните избори, които показват, че партията на премиера “Фидес” печели убедително. Това е трети изборен триумф за годината след парламентарния и европейския вот.

Кандидатите на партията са спечелили кметските постове в столицата Будапеща и в двайсет от 23-те най-големи града в Унгария, предаде АП.

Крайнодясната партия “Йобик”, която опитва да се дистанцира от предишните си антиромски и расистки изявления, изостава значително след “Фидес”, но изпреварва разединената лява опозиция в повечето селски райони. Избирателната активност в изборния ден е била приблизително 42 процента, с около 4% по-малко от 2010 г.

Новата победа на Орбан обаче събуди и нови тревоги на Запад относно изборните му тактики. Известно е, че от доста време унгарският премиер е обект на критики заради действията му спрямо човешките права и свободи в страната и засилването на авторитаризма на управлението му. Заради силната икономика обаче Орбан има голяма подкрепа в родината си, а според анализатори примерът му е способен да зарази и други страни.