Темата за съдбата на Корпоративна търговска банка /КТБ/ и нейното оздравяване бе един от централните въпроси по време на провелите се днес консултации между двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, предаде БГНЕС.

От ГЕРБ смятат, че е в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ да имаме едно много вярно решение за казуса КТБ. Според партията на Борисов то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните. В тази връзка от ГЕРБ ще настояват БНБ да назначи международен признат консултант. Той на базата на данните и фактите в КТБ трябва да предложи начините, по които банката да излезе от ситуацията. Тези начини трябва да бъдат остойностени и да стане ясно колко ще струват на държавата, цялата икономика и българския данъкоплатец.

БСП се обяви за максимално бързо изплащане на гарантираните депозити на вложителите, а ако Гаранционният фонд не може да поеме всички депозити, то държавата трябва да разполага с активите на банката. Социалистите настояват да се каже цялата истина за КТБ и кой е виновен за нейното състояние. Левицата предлага също така след съответни законови промени да бъде избрано ново ръководство на БНБ, не само нов управител. Социалистите смятат, че всички членове на Управителния съвет на БНБ носят отговорност не само за състоянието на БНБ, но и на целия сектор.

Идеята на ГЕРБ за международен консултант беше коментирана и от лидера на ДПС Лютви Местан, който малко преди провеждането на парламентарните избори на 5 октомври беше предложил международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва всички и всичко в КТБ. Тогава той обяви, че Йордан Цонев и Делян Пеевски са готови със законопроект, който ще внесат още в първия ден на учредяването на 43-то НС.

От думите на Лютви Местан стана ясно, че идеята за консултант е слаба, необходимо е международно юридическо лице за цялостно финансово разследване. Той обеща ДПС да изпълни ангажимента си е още в първия ден от учредяването на 43-то Народно събрание движението да внесе законопроекта си, който се отнася до КТБ. "Ако не се приеме, няма да има нужда да посочваме кой се бои от истината за КТБ и върху кого тегне сянката за КТБ. Вие ще ги видите. Ще ги познаете по това как гласуват и дали допускат този законопроект в дневния ред на 43-то НС", добави Местан.

Българската народна банка също се включи по темата. Тя обяви, че още през месец юли е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции. "Както е известно, и в момента в "КТБ" АД се извършва цялостна оценка на качеството на активите, която трябва да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г., от три независими одиторски компании: "АФА" ООД , "ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД и "ЪРНСТ И ЯНГ" ООД. Последните две са сред четирите най-добри международни компании, които участваха в проведената през тази година в еврозоната оценка на качеството на активите на 128-те най-големи банкови групи", заявяват от Централната банка /ЦБ/.

Доцент Стоян Александров смята, че с искането за международни консултанти, политиците бягат от поемането на отговорност за съдбата на КТБ.

"В България има достатъчно кадърни икономисти и финансисти, които могат да предложат вариант за излизането на банката от създалото се положение. Но за съжаление ние не сме свикнали да им вярваме, затова обикновено викаме експерти от чужбина. В това е трагедията на България. С подобно искане за чужди експерти политиците искат да прехвърлят отговорността върху някой друг", каза икономистът, който е бивш финансов министър на България в периода 1993-1994.

На въпрос какво трябва да бъде решението за КТБ, Александров каза: Еднозначен отговор на този въпрос няма. В крайна сметка горещият картоф ще бъде ваден от Българската народна банка и новото правителство.