929 лева - точно толкова, колкото е платила за поръчково палто от заешка кожа, ще трябва да получи обратно злощастна клиентка след близо двугодишно ходене по мъките.
Малко след празничните януарски дни на 2013 година дамата решила да се поглези с подарък и си харесала въпросното луксозно палто. Изложеният в магазина модел обаче й бил малък, но търговците веднага я уверили, че за тях не е проблем да й ушият поръчково палто по нейните размери. Така и станало, но се оказало, че към кожуха имало и бонуси - дупки и дефекти. Затова дамата поискала обратно парите си, но не срещнала разбирането на търговците. Обърнала се към Комисията за защита на потребителите, като докрай отстоявала искането си да й бъде върната хилядарката.
В крайна сметка търговец, клиентка и комисия стигнали до компромисен вариант - поръчковото палто да бъде изложено в магазина и когато си намери нов купувач, сумата да бъде възстановена на недоволната дама. В продължение на 8 месеца обаче до сделка не се стигнало, нито пък производителят отстранил дефектите по палтото.
На първа инстанция искането на недоволната клиентка да бъде обезщетена удари на камък - Русенският районен съд отхвърли иска й, но окръжните магистрати се произнесоха окончателно в нейна полза. Така търговецът ще трябва да й възстанови продажната цена на кожуха в размер на 929 лева, както и да й погаси 505 лева разноски по делото.