Над 3 часа вече продължават консултациите в парламента между ГЕРБ и БСП за съставяне на правителство, предаде БГНЕС.

Това е първият кръг от консултациите за съставяне на коалиционно правителство. Преговорите започнаха точно в 10 ч. днес. Те се водят от страна на ГЕРБ от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Срещу тях застава преговорен екип, включващ Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев.

През следващите дни от ГЕРБ предвиждат провеждането на подобни разговори и с ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, България без цензура, Атака и АБВ.

На този етап все още не е ясна окончателната формула на бъдещата власт, към която се стремят от ГЕРБ. Първоначално лидерът Бойко Борисов заявяваше, че иска да управлява сам и ако няма мнозинство ще се откаже да съставя правителство. След това обяви, че ако няма 110 депутата, няма да прави кабинет. В крайна сметка в новия парламент той ще разполага с под 90 народни представители и на пресконференция в средата на миналата седмица Румяна Бъчварова обяви, че ГЕРБ искат правителство на малцинството.

Новият парламент, който беше избран с гласовете на родните избиратели на 5 октомври, е най-пъстрият в най-новата ни история. Той е избран при най-ниската избирателна активност /под 50%/, а броят на подадените недействителни бюлетини надхвърли 200 000, което е още един негативен рекорд за родната демокрация.