35% достигна избирателната активност в Русенска област към 17 часа, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Дивчева.

В сравнение с предишните парламентарни избори през 2013 година активността е по-висока, тъй като тогава е била 31%.

Най-силно върви гласуването в община Иваново, където своя вот са дали 44% от избирателите, следвани от общините в Борово и Ценово с 42%. В община Русе активността е 32%.

До този момент са подадени 11 жалби и няколко устни сигнала. Сред тях по-интересна е проверката, направена в две секционни комисии в Русе, където са си позволили да си преснимат празния протокол и да го заверят на последната страница с подписи и печат. Протоколите са иззети в РИК, а обяснението на комисиите било, че искали да не се бавят вечерта. От РИК припомнят, че преснимане се прави само на попълнени вече протоколи.

Проверка е направена и по жалба, че в дома за стари хора с деменция са били събрани предварително личните карти. Обяснението и на секционната комисия, и на ръководството на дома е, че по принцип личните карти на настанените възрастни хора стоят прибрани и ако някой иска да гласува, си взема личната карта и упражнява правото си на вот.