8 процента е избирателната активност в Русенска област към 10.30 ч. Гласували са около 17 500 от имащите право да упражнят своя вот, съобщи председателят на РИК-Русе Десислава Дивчева.

В сравнение с изборите за предишното Народно събрание през 2013 г., когато активността към същия час е била 11 %, сега тя е по-ниска. На изборите за Европарламент през май 2014 г. пък е била едва 3 %.

Окончателният брой на избирателите за областта е 220 034, а за община Русе – 155 033. Подадени са 42 заявления за гласуване с двете мобилни секции, които да обслужат хората с физически увреждания. Имало е много запитвания дали може да се гласува с удостоверения за настоящ адрес в изборния ден, което не е допустимо. В РИК са постъпили и сигнали, че в много от секциите има наблюдатели от една и съща коалиция, след което е припомнено, че партиите и коалициите имат право само на един представител и един застъпник в СИК. Подадена е една жалба в 6.50 ч за плакати, разлепени на разстояние по-малко от 50 метра до секция. След разпореждане на РИК плакатите са премахнати.