Рoджър Федерер спечели силния "Мастърс" от сериите 1000 в Шанхай (Китай), след като спечели финала срещу французина Жил Симон със 7:6 (6), 7:6 (2).

Маестрото в никакъв случай не игра на най-високото си ниво, но все пак големият характер, който показа и класата му се оказаха решаващи за крайния успех.

Това бе 23-а титла в категорията "Мастърс 1000" за швейцареца, като той вече изостава само на четири трофея от това ниво от Рафаел Надал.

Освен това триумфът е първи за Федерер в Шанхай. Успехът е 61-и негов от началото на сезона, като той има най-много победи в тура за тази календарна година.

Трофеят е четвърти негов от началото на годината, след като Маестрото спечели още турнирите в Дубай, Хале и Синсинати.

Първият сет започна с пробив за Симон още в първия гейм, но Федерер го върна за 5:5, а след това при 6:5 пропусна два сетбола при сервис на противника.

Все пак обаче той спечели тайбрека. Двамата си размениха общо пет минипробива, като ветеранът стигна до решителен такъв при 7:6 точки в своя полза.

Във втория сет нямаше пробиви и всичко се реши отново след тайбрек, при който Маестрото даде само две точки на французина. Все пак обаче Симон пропусна два сетбола при сервис на противника при 6:5 гейма в своя полза.

От утре Федерер ще заеме 2-ото място в световната ранглиста, като ще измести от позицията Рафаел Надал.