Заради свои изследвания на така наречената „космическа болест” проф. Огнян Колев бил поканен да работи за НАСА, но след година и половина се върнал у нас, защото изпитал носталгия. Това разказа ученият в студиото на bTV.
Проф. Колев наблюдавал старта на совалка към космоса и участвал в подготовката на космонавтите. „Натоварванията за хората в програмата са огромни, те отсъстват дълго от семейството си”, разказа той.

Според него, космическата болест се изразява в деформирано възприемане на пространството и това се случва при астронавтите, които са в безтегловност. Но може да се случи и на човек при полет на самолет, дори и при пътуване с автомобил. Професорът потвърди, че космонавтите не говорят много за сови преживявания по време на полет, защото трябва да докажат всичко, иначе не ги пускат да летят отново.

Проф. Колев определи хората като „податливи и неподатливи” на тази болест. „Когато пътуваме със самолет или в кораб, ние не виждаме движението на превозното средство и това влияе на вестибуларния апарат на човек.