Новината, че британски гражданин със симптоми на ебола е починал в болница в Скопие, хвърли в паника не само Македония, но и съседните страни. Дойде ли страшната болест и на Балканите?

Първите съобщения на македонските власти от завчера вечерта бяха почти категорични, че става дума именно за заразата, която мори Африканския континент и настъпва тревожно бързо към останалата част на света. Малко по-късно обаче министерството на здравеопазването в Скопие направи значително по-успокояващо съобщение, че диагнозата не е потвърдена и че има голяма вероятност чужденецът да е починал по други причини Чакат се окончателните резултати от тестовете, които се правят в германския град Хамбург. Скопският в. “Вести” съобщи, че точната причина за смъртта ще стане ясна днес следобед.

58-годишният британец, който се занимавал с бизнес, три дни имал стомашни болки и температура от 37,4 градуса. Той бил настанен в хотел “Супер 8” в търговския център “Мавровка”. Състоянието му обаче рязко се влошило и тогава потърсил лекарска помощ. В инфекциозната болница станало ясно, че е повръщал, имал вътрешно кървене и бил крайно изтощен. Въпреки усилията на лекарите починал час и половина след като бил хоспитализиран.

Според македонското министерство на здравеопазването чужденецът е пристигнал на 2 октомври от Великобритания. Вчера британските медии посочиха, че ако наистина е починал от ебола, това ще означава, че заразата вече е на територията на Острова. Това ще е първият смъртен случай от ебола на британски гражданин. Медицинската сестра Уил Пули, която работеше в Сиера Леоне, също беше заразена с вируса, но успяха да я излекуват.

Приятел на покойния, настанен в болница в Скопия със същите симптоми, е заявил, че двамата не са ходили в страна, застрашена от заразата.

Първо се говореше, че британецът е бил в Нигерия, но това впоследствие не се потвърдило. Има данни, че за последен път е бил преди 3 г. в африканска страна и това е Танзания.

Йованка Костовска от Комисията по заразни болести в Скопие подчерта, че температурата на пациента при приемането му в болницата не съответствала на симптомите на ебола, за която са характерни температури над 38,5 градуса. Освен това от различни източници била получена информация, че той често и в големи количества злоупотребявал с алкохол, което в някои случаи можело да доведе до сходна клинична картина. Тези информации в момента се проверявали внимателно.

Здравните власти в Лондон също са започнали с разследване. В. “Гардиън” цитира вчера британски официални лица, които посочиха, че е твърде малко вероятно сънародникът им да е бил болен от ебола. Независимо от това по-късно изявлението бе леко коригирано: “Данните, които имаме до момента за симптомите и за историята на пътуванията на британския гражданин, показва много нисък риск от ебола. За момента обаче няма да даваме повече информация за починалия, нито за неговото семейство.”

Македонците уточниха също, че са изпълнили всички указания за действие при високозаразни болести, постановени от Световната здравна организация.

Хотелът “Супер 8”, в който е бил настанен британецът, е под карантина, съобщиха вчера македонските медии. Около него са разположени въоръжени полицейски части и лекарски екипи Служителите на хотела са поставени под карантина, а екипът на Бърза помощ, който го докарал в болницата, е в изолатор. До вчера следобед обаче никой друг не бе показал симптоми на заболяването, казаха от Скопие.

Репортери на македонската телевизия “Алфа”, която първа съобщи за починалия британец, са били нападнати близо до хотела, докато са правили репортаж за еболата, предаде електронното издание “Либартас”.

Оператор и журналист от телевизията били нападнати от непознати лица. Те успели да вземат заснетия материал. Екипът сигнализирал полицията.

Притеснения заради еболата има не само в Македония. Над 700 души са поставени под медицинско наблюдение в Сърбия с цел предотвратяване на разпространението на вируса ебола, съобщиха агенциите в Белград, като се позоваха на Министерството на здравеопазването.

Сред тях са 92-ма души, които се завърнали наскоро от страни, обхванати от епидемията на смъртоносната заразна болест. Сръбското здравно министерство е взело допълнителни защитни мерки заради появата на първите случаи на заразени хора в Европа.

За първи предполагаем случай вчера бе съобщено и в Чехия. Там 56-годишен местен жител, който се върнал с полет от Либерия, е бил настанен в инфекциозното отделение на болница в Прага. Изследванията обаче показали, че не е заразен с вируса.

“Лабораторните тестове не потвърдиха ебола”, заяви здравният министър Сватоплук Немечек по чешкото радио. По думите му има подозрение за малария, но са необходими допълнителни изследвания.

Великобритания съобщи завчера, че въвежда проверки на пътниците, които влизат в страната през двете основни летища на Лондон и с влака “Евростар”, предаде Ройтерс.

“Първоначално интензивните проверки ще се прилагат на лондонските летища “Хийтроу” и “Гетуик” и на терминалите на “Евростар”, се казва в изявление на канцеларията на премиера Дейвид Камерън.

Междувременно президентите на трите най-засегнати от епидемията на ебола страни от Западна Африка - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея - поискаха спешна помощ. На среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон те призоваха за изпращане на пари, лекарства, както и за обучение на медицински персонал. Шефът на Световната банка Джим Йон Ким обаче се обяви против проверките по западните летища. “Това е все едно да слагате мокри парцали пред вратата ви, когато гори пожар. Трябва да изгасите пожара, а той гори в тези три страни”, каза той.

Директорът на американския център за контрол и превенция на заболяванията сравни ебола с епидемията от СПИН.

“Искам да кажа, че за 30-те години, през които работя в общественото здравеопазване, единственото подобно нещо беше СПИН епидемията. Трябва да направим така, че това да не се превърне в следващия СПИН”, призова д-р Том Фридън.

Монтание: Терапията е усилване на имунитета


Проблемът с ебола е много сериозен заради високата степен на заразност. Само при докосване до ръката на болен заразата може да се предаде. Това каза откривателят на СПИН вирусологът проф. Люк Монтание в Пампорово вчера. Нобеловият лауреат участва в конференцията “Физика, химия и биология на водата”, която се провежда там.

Хигиената е основният фактор за ограничаване на заболяването според именития учен. “Моето предложение за лечение на ебола е да се усили имунната система на болните. Няма черна статистика, която да доказва, че всеки заразен ще умре. Сигурно е, че болестта влияе по различен начин на различните хора - това зависи от вродения имунитет”, обясни проф. Монтание. Той предлага да се усили т.нар. придобит имунитет. “Това може да стане с прилагане на серум от антитела на вече излекувани хора и това няма нищо общо с ваксините”, уточни професорът.

“Като вирусолог си задавам въпроса защо през последните години се увеличава броят на сериозните болести и има толкова епидемии. С моите изследвания искам да насоча вниманието на лекарите към усилване имунитета на хората. Това, което забелязвам през последните 10 г. и върху което работим, е, че човешката ДНК излъчва електромагнитни вълни, които се предават чрез водата в тялото, а оттам и от човек на човек. Чрез това излъчване се предават и различните болести”, каза още проф. Монтание. Според него е наложителна промяна в медицината - да се прави сериозна профилактика и навременна диагностика, преди да се е развило заболяването.

Аутизмът е лечим, каза още проф. Люк Монтание. Изследвания на учени в Белгия и Франция на деца с аутизъм показали, че в кръвта им има завишено с 80% съдържание на определена група бактерии. С изследване на американски учени е установено кои агенти предизвикват увеличеното съдържание на бактериите в кръвта. Те обитават чревната флора на децата с аутизъм, оттам попадат в кръвта и в мозъка, където нарушават функционални връзки.

Екипът на проф. Монтание е установил, че с ранно и точно дозиране на определени антибиотици този проблем е лечим. “Във Франция сме постигнали сериозни резултати с подобряване - подчертавам подобряване, на състоянието на децата аутисти, но все още има дълъг път до постигане на по-сериозни резултати. Неслучайно наша колега е написала книга “Аутизмът - лечима болест”, уточни вирусологът. Екипът е разработил метод, с който може да се лекуват не само болести, причинявани от бактерии, но и паркинсон, алцхаймер, ревматоиден артрит, болести на периферната нервна система. Установили връзка между храненето, взаимодействието на чревните бактерии с храната, оксидативния стрес. Превенцията на тези болести е свързана с начина на хранене и ранна употреба на антибиотици при по-тежките случаи, каза проф. Монтание.

Пускат нови правила за работа в болниците у нас


Работна група на Националния център по заразни и паразитни болести подготвя допълнителни инструкции – протокол за работа с болен или съмнителен случай на хеморагична треска ебола. Това съобщиха от здравното министерство вчера в отговор на въпроси на “24 часа” за готовността на страната ни за случаи на ебола.

“България поддържа ниво на готовност за посрещане на случаи от ебола, сравними с тези на страните от Югоизточна Европа и зависими от общото състояние на здравната система. Разбира се, при по-добри финансови и материални възможности подготовката би могла да бъде и по-добра, но дейностите се разгръщат в съответствие с възможностите на системата”, гласи още становището на МЗ. От ведомството отказаха да определят нивото на готовност по шестобалната система, “защото това изисква сериозен анализ на данни по общоприета за всички страни методика”.

Работната група по ебола към МЗ е определила Клиниката по инфекциозни болести на ВМА за база, в която ще се настаняват евентуални случаи за диагностика, лечение или за медицинско наблюдение. Клиниката разполага с необходимото ниво на биологична защита - отрицателно налягане, филтриране на изходящ поток от въздух, дезинфекция на отпадни води, блокиращи системи, както и с обучен персонал, обясниха още от министерството.

България все още не разполага с изолационна носилка за транспорт на пациент със съмнение за ебола, но ВМА е в процес на закупуване, както писа “24 часа”. Тя и защитното облекло за медицинския персонал трябва да отговарят на най-високото ниво 4 на опасност. С такава степен на риск са вирусите на хеморагичните трески и едрата шарка.

Няма да се затварят граници като мярка за предпазване от случаи на ебола, каза държавният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев вчера по повод двата случая със съмнение за ебола в Македония.

Очакваме подробна информация за обстоятелствата около починалия британски гражданин в Скопие от македонските здравни власти, каза д-р Кунчев. От резултата от изпратените в Германия за изследване за ебола кръвни тестове на починалия зависи дали ще се променят мерките за защита у нас. За момента не се налага преразглеждане на риска, тъй като случаят в Македония не е потвърден и е възможно да се окаже фалшива тревога.

Контролът по границите е съсредоточен предимно в преминаващите бежанци, каза още д-р Кунчев. Всички подлежат на преглед и наблюдение преди и след настаняването им в бежански центрове.

От ключово значение за контрол на разпространението на ебола е състоянието на здравната система на място, обясни д-р Кунчев. Вероятността да се хване вирусоносител на летището или по сухоземния граничен контрол е малка заради дългия инкубационен период - 21 дни. Всички трябва да се отнасят с повишено внимание към пътували в Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, които са огнище на ебола. Вирусът се предава лесно при контакт с телесни течности от болен. Симптомите са висока температура, повръщане, диария, кръвоизливи.

Започват изпитания на ваксина върху доброволци


Трима души в Мали са били инжектирани с експериментална ваксина срещу ебола в първите изпитания на африканска земя, предаде АП.

Тримата доброволци са сред 40-те здравни работници, съгласили се да участват в международните изпитания на ваксината cAd3-EBO-Z, разработена от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в щата Мериленд, САЩ.

Експерименталната ваксина преди това е тествана върху шимпанзета, при които е стимулирала имунна реакция срещу вируса ебола.

В САЩ се извършва изпитание и на втора експериментална ваксина срещу ебола, разработена от канадската Агенция за здравеопазване.

Лондон пък съобщи, че праща в Сиера Леоне нов костюм с четвърта степен на защита за медицинския персонал. Облеклото покрива цялото тяло – от главата до пръстите на краката, и ще бъде унищожавано след употреба. За по-голяма сигурност костюмът е снабден със специален визьор вместо защитни очила.