Нелегалните имигранти започват да атакуват и границата ни с Гърция. Една от причините за това е засилената охрана на браздата с Турция и построяването на 30-километровата ограда в района на Елхово, сочат данните на МВР. Само през септември граничните полицаи са заловили там 71 чужденци, а за същия месец през 2013 г. на границата с Гърция е хванат само един човек. За първите десет дни на октомври са задържани 12 души, а за целия октомври миналата година - двама. Това показва информацията на Оперативния щаб на МВР, който следи ситуацията с нелегалните имигранти.
Началото на новия маршрут тръгва от Турция, където в момента се намират по-голяма част от сирийските бежанци. Бегълците от войната са наясно, че в Истанбул могат да намерят трафиканти, за да ги преведат през границата. Тарифите започват от 1000-2000 евро. Единият от вариантите е чужденците да бъдат прекарани с лодки по море до Гърция. Другата схема е минаване на гръцко-турската бразда, където няма ограда. Това е границата с река Марица. След това от гръцка територия нелегалните имигранти преминават в България - често това става в района на село Мезек.
По-голямата част от чужден­ците обаче все още използват маршрути през турско-българската граница. От началото на годината граничните ни полицаи са заловили по пътеките близо 3000 души. Най-много са от Сирия, Афганистан и Ирак. Хората, които напират да минат браздата, са много повече, но плановете им невинаги сработват, тъй като в района между Капитан Андреево и Лесово има видеонаблюдение. Когато забележат групите на турска територия, нашите граничари се обаждат на колегите си и те ги задържат.
Някои от чужденците успяват да се промъкнат незабелязано у нас и с помощта на местни трафиканти се озовават направо в София. Новата „мода" е да ги стоварват на магистрала „Тракия" на входа на столицата, в района на село Лозен или жк „Дружба". През последните седмици имаше няколко големи групи, които бяха заловени от полицията. Сред тях се оказаха и няколко души, които вече са били регистрирани в бежанските центрове.
Вчера около 4 ч. сутринта униформени заловиха още 24 чужденци. Осем от тях са хванати при проверка на „Голф 3" с хасковска регистрация на магистрала „Тракия" в района на мотел „Църна маца". Те били без документи, в полицията е установено, че са от Афганистан. Четири часа по-късно, пак на магистралата, но при разклона за Равно поле, полицаи задържаха още 16 чужденци, които ходели пеша край пътя. Оказа се, че и те са афганистан­ци. Шофьорът е задържан. Ще се установява как имигрантите са се озовали в София. Това обаче се оказва трудно, тъй като чужденците не са ориентирани и не могат да обяснят откъде са откарани с коли до София. Голяма част от тях лъжат, когато разговарят с полицаите, и твърдят, че не разбират преводачите. Заради наплива на имигранти в София продължават проверките в покрайнините на града и в хостелите, където също се приютяват бегълци.
Все повече са и онези, които искат да стигнат до страна от Западна Европа. 1929 чужденци са се опитали да излязат нелегално от страната ни от началото на годината, сочат данните на МВР. Най-много са заловени на границата ни със Сърбия - 1171 души. Бегълците са спипани по нелегални пътеки, най-често се придвижвали пеша. На границата с Румъния са заловени 527 души, като почти всички са били укрити в камиони, пише "Преса".