Заради ежедневното поскъпване на щатската валута в Русия, търсенето на долари се е увеличило многократно. Като естествен резултат от това вече е налице дефицит във валутните бюра. Това съобщи vedomosti.ru.
Според данни на медията, в 8 от 30 проверени пунктове за покупка на чужда валута не е имало налични долари. Дилъри съобщават, че още в сутрешните часове чуждата валута е била изкупена и ако има допълнително зареждане, то пак ще свърши бързо.

Кризата за долари вече се е прехвърлила и към някои банки, които са останали с налични банкноти само от евро, долари липсват. Заради това някои от трезорите са въвели и ограничения – разрешават закупуването от един човек само до 10 000 долара, но и това не помага.

Според руски финансисти, търсенето на валута в момента превишава три пъти предлагането. При по-големите банки няма наплив от клиенти, но там пък курсовете не са толкова благоприятни, както в чейндж бюрата.

Лошите новини за рублата идват и от Лондон, където днес барел петрол от сорта брент струва вече 88.82 долара по данни на Блумбърг, а петрол от сорта WTI се предлага вече за 83.59 долара за барел. Така приходите на Русия от износ на петрол рязко падат, след като само преди няколко месеца черното злато се търгуваше по 110-115 долара за барел.

Експерти са пресметнали, че за да няма бюджетен дефицит, Русия трябва да продава нефт не по-ниско от 105 долара за барел, същата граница за Саудитска Арабия е 89 долара, а за Катар – 71 долара.

За понеделник руската Централна банка определи курс на рублата спрямо долара на 40.2125 рубли, а за еврото – 51.0538 рубли.