След като Централната банка на Китай продаваше дни наред активно американски ценни книжа, за да купува юани и да поддържа курса на националната валута на приемливи нива, вече четвърти ден регулаторът не променя курса на юана. Това се казва в анализ на vestifinance.ru. Това обаче доведе до дефицит на налични щатски долари в повечето големи банки в страната. Пекин отчаяно опитва да се справи с огромната спекулативна вълна на своя валутен пазар и официално предупреди, че няма да остави валутата си в режим на „свободно падане”.

Като резултат обаче, клиенти които искат да изтеглят долари от своите сметки в повечето банки в Пекин и Шанхай са предупреждавани да заявяват предварително необходимата им сума и да имат търпението да изчакат между 2 и 7 дни, за да я получат.

Вълната от теглене на юани и превръщането им в долари се засилва сред китайците, които не вярват, че поевтиняването на юана ще бъде преустановено, въпреки изявленията на официалните власти. Това доведе и до опашки пред повечето банкови офиси в цял Китай.