Дупница въстана срещу решението на ЦИК, наложило самоковския ромски главатар Александър Методиев, известен като Бат Сали, да влезе като депутат от ДПС в 43-ото НС само с 297 гласа, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Ден първи от протестите на дупничани днес срещу решението за налагане на ДПС мандат в област Кюстендил бе под мотото: Бат Сали е персона нон грата в област Кюстендил.

Близо 300 дупничани излязоха днес на централния площад "Свобода" да заявят категоричната си позиция срещу подмяната на вота и кражбата на гласове, която подарява мандат на ДПС в област Кюсетнидил, единствената в страната, която не е давала мандат на партията на Доган-Местан и дори няма общински съветници от тази партия

Кметът на града Методи Чимев благодари на събралите се на площада пред общината с думите: Благодаря ви, че доказахме, че Дупница не е само Дупница на 1997 година".

Той и заместникът му Красимир Георгиев посочиха, че са на площада не като представители на партия, а като избрани от гражданите на общината и като техни представители.

На площада имаше представители на почти всички партии в града, като присъствието на общинския съветник от БСП Георги Пехливански бе определена от присъстващи като мъжка постъпка, наред с въпроса защо той бе единственият представител на социалистите.

Четирима души от Бобошево издигнаха плакат, че Българският Йерусалим също е против решението на ЦИК.

Рокери от дупнишкия клуб "Неразделни братя", отец Георги Паликарски, бизнесмени и хора на изкуството застанаха рамо до рамо в протеста, който според присъстващите няма да е последен.

Атракцията на площада бе магарето Бат` Марко, обградено от група роми, "изразило желанието" и то да стане депутат.

"Щом ДПС взимат мандат с 297 гласа, с които няма да може да станеш и общински съветник в Дупница, защо в парламента да не влезе и Марко", коментираха дупничани абсурдната гледка на кандидат-депутата и антуража му.

Според водача на Реформаторския блок в Сапарева баня Ирина Репуц, именно техният мандат е подарен на ДПС, благодарение на тайни договорки и скрити пазарлъци между партиите. "Аз обаче съм изключително горда, че бях кандидат именно от област Кюстендил", посочи още тя и добави, че е внесла жалба в съда срещу подмяната на вота на избирателите. Тя посочи, че опитите ЦИК да измият ръцете си с формули е просто поза. "Ако не зависеше от ЦИК, защо партиите водиха такива ожесточени войни за партийните квоти-кой какво влияние да има в ЦИК", попита още Репуц.

Първият протест на дупничани по казуса "БатСали" бе в сряда пред ЦИК в столицата.