Станаха известни първите три класирали се тенисистки за Garanti Koza WTA Турнира на шампионките, който ще се проведе от 28 октомври до 2 ноември 2014 г. в столичната "Арена Армеец София". Това са словачката Доминика Цибулкова, рускинята Екатерина Макарова и Андреа Петкович от Германия, които заемат първите три места в класацията Race to Sofia.

Цибулкова е №12 в публикувана в понеделник световна ранглиста на Женската тенис асоциаци, Макарова е 13-а в подреждането на WTA,а Петкович е №16 в ранглистата и трета в класацията за престижното състезание в България.

Доминика Цибулкова влезе в класацията Race to Sofia благодарение на титлата си от турнира от категория "интернешънъл" в Акапулко, Мексико, в началото на март. В тричасов финал 25-годишната тенисистка от Братислава надделя над американката Кристина Макхейл със 7:6(3), 4:6, 6:4, за да спечели състезанието при дамите. При мъжете в Акапулко триумфира Григор Димитров.

Словачката започна сезона великолепно, като стигна до финала на Откритото първенство на Австралия, след победи над имена като Франческа Скиавоне, Карла Суарес Наваро, Мария Шарапова, Симона Халеп и Агниешка Радванска. На финала Цибулкова отстъпи на Ли На с 6:7(3), 0:6.

Тя игра за титлата и в Куала Лумпур, където загуби от Дона Векич. В последния си турнир в Ухан Доминика получи контузия, но от няколко дни тренира пълноценно и ще бъде във форма за София.

Цибулкова вече е била в България. През 2006 година тя беше част от отбора на Словакия за "Фед къп", който спечели в Пловдив промоция за плейофите за Световна група две на състезанието. Следващата година игра, пак в Пловдив, в отборното първенство за девойки до 18 години.

В кариерата си Доминика е спечелила четири титли на единично и две на двойки. Този сезон стигна до рекордното за нея десето място в световната ранглиста. Извън тениса Доминика е известна с пристрастията си в модния дизайн. Тази година тя представи модната си линия Pome (хайде или давай, в превод от словашки - възгласът, с който Цибулкова се окуражава).

Екатерина Макарова взе билет за София с победата на турнира в Патая Сити, Тайланд през февруари. На финала левичарката от Москва се наложи над Кристина Плишкова с 6:3, 7:6(7), като отрази два сетпойнта в тайбрека на втората част.

Най-доброто представяне на 26-годишната рускиня в турнирите от Големия шлем на единично беше на US Open, където стигна до първия си полуфинал след успехи над Виктория Азаренка и Южени Бушар, преди да бъде спряна от Серина Уилямс. В Ню Йорк Макарова спечели титлата на двойки, заедно с Елена Веснина.