БСП ще отиде на преговорите с ГЕРБ в понеделник с празна папка, пише в днешния си брой в. "24 часа". Това бе нагласата на членовете на червеното ръководство.

“Не отиваме да искаме, ГЕРБ ни кани да ни представи визията си за управлението. Отиваме да чуем какво искат, какви намерения имат”, обясни член на Изпълнителното бюро на партията.

Окончателното решение обаче ще бъде взето от Националния съвет на партията днес. Ако се прецени, ще бъдат изработени опорни точки и определени червените линии, за които БСП ще настоява, обясниха от “Позитано” 20.

До вчера социалистите нито бяха определили кой ще е в преговарящата група, нито бяха разписали с какъв мандат тя отива да разговаря.

“ГЕРБ подхождат несериозно - ако Борисов беше достатъчно загрижен, той щеше да предизвика лидерска среща. Защо не го направи, а праща женското трио”, попита висш социалист. На пленума днес червените ще се преброят колко са “за” коалиция с ГЕРБ и колко са категорично “против”. Все повече обаче стават мненията в ръководството, че този въпрос трябва да се реши чрез вътрешнопартиен референдум.

Слабият ни резултат предопредели този спор - ако бяхме вкарали в парламента над 55-60 депутати, тогава можеше да се обсъжда този въпрос. Сега нещата са далеч по-ясни - с 39 души какъв да си освен опозиция, обясни още след излизането на първите резултати от вота говорителят Атанас Мерджанов.

“Трябва да подкрепяме само правителство, което ще защитава интереса на онеправданите, на огромната част от българското население”, каза вчера членът на НС на БСП Явор Куюмджиев пред БНТ. Бе категоричен, че БСП няма да отстъпва за отмяната на плоския данък, увеличаването на пенсиите и доходите, майчинските.