Броят на недействителните бюлетини е по-голям спрямо парламентарните избори през 2013 г., когато те бяха малко повече от 90 000. Защо обаче техният брой е толкова голям, само избирателят може да отговори. Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Става ясно, че една част от недействителните 218 000 бюлетини, около 4 000 са недействителни по отделни партии. По-голямата част, малко повече от 160 000, са недействителни бюлетини, които не могат да бъдат отнесени като недействителни към нито една партия. Това са или празни бюлетини, или бюлетина, в която има отбелязване за повече от една кандидатска листа, например има знак в два квадратчета. Причини за недействителност за бюлетините могат да бъдат най-различни, като отбелязване със знак, различен от X или V, отбелязване върху бюлетината на символи, букви, знаци и други непозволени от закона начини, отбелязване с химикал, който не пише със син цвят. Бюлетина, на чиито гръб не са поставени 2 печата на отредените за това места също е невалидна.

Информацията, която ЦИК обобщава е въз основа на данните от гласуването в отделните изборни райони по протоколите на секционните избирателни комисии, коментира Нейкова.