Когато се появи преди малко повече от три години, „Нисан Джук“ използва иновацията, за да създаде един нов пазарен сегмент. Точно както преди това „Нисан Кашкай“ създаде оригиналния кросоувър пазар, „Джук“ използва смел дизайн и модерна технология, за да предостави нови възможности в по-компактен кросоувър пакет. Комбинацията на автомобила от строго индивидуален стил, силна динамика на управление и изискано интериорно оборудване му позволи да щурмува от нула до 420 000 продажби за по-малко от 40 месеца, засенчвайки лесно конкурентите си.
Сега идва следващата глава в историята. Утвърждавайки се като оригиналния, изпъкващ модел в растящия пазар на малките кросоувъри с премиум стил и изисканост, новият „Джук“ е
готов да затвърди властта си върху сегмента, който сам създаде
Автомобилът вече е наличен в представителството на „Нисан“ в Русе - фирма „Ес Транс“, и може да се види в шоурума на бул.“Липник“ 62. Ето какво предлага той.
Сред промените са новия дизайн на предната и задната част с поставяне на по-голям акцент върху премиум изтънчеността и спортния дизайн; нов 1,2-литров турбо двигател с по-висока производителност, икономия и ниски емисии; преработен 1,6-литров DIG-T двигател; подобрено задвижване на четирите колела с Torque Vectoring System; нови алуминиеви джанти; съвременно оборудване, включително нова аудио система, последно поколение NissanConnect водач-автомобил интерфейс, Nissan Safety Shield, Dynamic Control система на Nissan плюс възможност за нов, отварящ се стъклен покрив.
Промени в багажника са увеличили обема с 25% при версиите с две задвижващи колела.
Промените и допълненията в гамата
ще ускорят растежа на втория най-популярен модел на „Нисан“ в Европа
което ще му помогне да подражава на забележителните постижения на големия му брат „Кашкай“.
„Джук“ е най-продаваният модел в премиум В-сегмента, изпреварвайки всички конкуренти. И не само базовите модели бяха тези, които помогнаха на малкия джип да се изкачи до върха: най-продаваният двигател към днешна дата е бил 1,6-литров бензинов агрегат, докато на топ нивото „Текна“ се падат над една трета от всички продажби. Съществена подробност е, че „Джук“
привлече огромен брой нови за марката купувачи - до 85%
Всички модели за европейския пазар са произведени в модерния завод на „Нисан“ в Съндърланд, който работи на три смени, за да се отговори на търсенето.
Смелият дизайн винаги е разграничавал „Джук“ от всеки негов конкурент. Радикалната промяна на пропорциите би променила цялата му философия и излъчване, но дизайнерите все пак са успели да направят значителни промени по стила на колата.
В предната част горните светлини са преработени и сега включват дневни LED светлини с двоен интензитет, докато фаровете са с ксенонови крушки за по-добра видимост и нови капаци за лещите. В решетката е вграден новият подпис на „Нисан“, докато предницата е подсилена с нова и по-здрава защита под бронята.
Страничните огледала са променени и сега включват LED мигачи и камери за Around View Monitor (в зависимост от нивото на оборудване).
Задната броня е с по-агресивна форма, за да отговори на ревизираните задни светлини с формата на бумеранг и LED светлини, придаващи на новия „Джук“ по-разпознаваем вид през нощта.
Както екстериорът разграничава „Джук“ от всички други автомобили на пътя, така
и интериорът разполага с редица отличителни черти
включително централна конзола, вдъхновена от мотоциклет. И отново, ако се променят тези характеристики само и единствено в името на промяната, може да има обратен ефект.
Затова дизайнерите на „Нисан“ откриват начини да направят интериора още по-смел и по-динамичен чрез различни интериорни теми. В стандартните автомобили интериорната тема е разновидност на сивото, придавайки на автомобила техническо усещане. Добавете един от интериорни пакети за персонализация и функции, като например централната конзола, облицовките на вратите и други елементи могат да бъдат изпълнени в червено, бяло, черно или дори ярко жълто.
В зависимост от модела има
два вида плат за тапицерията на седалката
комфорт и спорт - с кожена тапицерия за топ версиите.
Промени са направени и по формата на багажника при моделите с предно задвижване, за да се увеличи товарното отделение с впечатляващите 25%, достигащо до водещите в класа 317 литра. Така „Джук“ вече може да превозва едновременно голям и среден куфар, като е достатъчно дълбок и широк за превоз на детска количка.
Гъвкавостта е допълнително подсилена със сгъваща се до равен под задна седалка , улеснявайки товаренето на големи предмети, докато включването на двуетапния под на багажника прави пространството дори по-гъвкаво.
Стандартното оборудване на всички модели включва LED дневни светлини, CD радио с AUX-In вход,
индикатор за превключване на предавките за насърчаване на по-икономичен стил на шофиране
и датчик за налягане в гумите. Версията Visia 1,5 dCi и 1,6 Pack добавят алуминиеви джанти, климатик, драйв компютър и регулиране на шофьорската седалка по височина.
Базовото ниво е обогатено с предни фарове за мъгла, 17-инчови алуминиеви джанти, автоматичен климатик, дистанционно управление на аудио системата, Bluetooth свързаност за телефон и аудио стрийминг, круиз контрол и ограничител на скоростта, Nissan Dynamic Control System и хромирани интериорни акценти.
Подобрена за новия „Джук“, Nissan Dynamic Control е
силно развита система за контрол на управлението
предлагаща три режима на задвижване - Normal, Sport или Есо - заедно с мигновена информация за управлението и контроли за настройки на автомобила.
Върхово оборудваните модели добавят електрически сгъваеми странични огледала, светлинни сензори и сензори за дъжд, i-Key със Start/Stop и най-новата NissanConnect с камера за движение/паркиране на заден ход, Around View Monitor и Safety Shield. NissanConnect предлага смартфон свързаност с
достъп до различни приложения, вариращи от социални медийни платформи до забавление, включително интернет радио
през голям, цветен 5,8-инчов сензорен екран. Най-новото поколение сателитна навигация интегрира Google, за да разкрие множество полезна информация, от прогнози за времето, до местоположението на бензиностанции, хотели, ресторанти и много други точки от интерес.
Когато не е в инфотейнмънт режим, екранът се удвоява като монитор за най-новата версия на новаторския Around View Monitor на „Нисан“, който дава
пълен 360-градусов „хеликоптерен“ изглед около автомобила в реално време
за да се направи паркирането възможно най-безопасно и лесно. Използвайки AVM камери, заедно със сензори, радар и други съвременни технологии, Safety Shield на Juke обединява редица функции, проектирани да направят автомобила възможно най-безопасен. Те включват Lane Departure Warning , Blind Spot Warning и Moving Object Detection, които издават визуални и звукови сигнали, за да се избегнат потенциални сблъсъци.
За новия „Джук“ се предлагат три двигателя, като промени са направени по двата бензинови мотора: единият е нов, а другият силно модифициран. По съществуващия и широко признат дизелов 1,5 dCi със 110 к.с. (81kW) не са правени промени.
Разработеният от алианса „Рено“-“Нисан“ 1,2-итров DIG-T бензинов двигател, който заменя досегашния 1,6-литров агрегат със 117 к.с., е усъвършенстван турбо двигател с директно впръскване на горивото, генериращ 115 к.с. (85kW) и 190 Нм. Въпреки скромните си размери, 1,2-литровият (1197 куб. см) турбодвигател е способен на истински ритник, предлагайки рязко ускорение и по-голям въртящ момент(190 Нм) спрямо настоящия 1,6-литров атмосферен двигател.
По-малкото му тегло, стандартна автоматична функция Stop/Start и по-ниският разход на гориво
означават по-чисто и по-икономично поведение. Двигателят 1,2 DIG -T отделя 126 г/км емисии CO2, а разходът на гориво е 5,5 л/100 км.
Съществуващият 1,6 DIG-T бензинов агрегат е допълнително подобрен, за да доставя повече въртящ момент под 2000 об/мин. Генерирайки 140kW, той вече отговаря на Евро 6 стандарта с целевите емисии от 139 г/км емисии CO2 за 2WD версиите. Сред новите функции са по-висока степен на сгъстяване (увеличена от 9,5 на 10.5:1 ), снижено триене и студена рециркулация на изгорелите газове.
Освен с 6-степенна механична трансмисия, новият „Джук“ 1,6 DIG-T 4WD се предлага като опция и с нова M-CVT предавателна кутия, която допълнително подобрява разхода на гориво, ускорение и общото динамично представяне.
„Ние изумихме индустрията с „Кашкай“, оригиналният кросоувър, и го направихме отново с „Джук“. Ако не друго, „Джук“ е дори по-дързък и по-различен от „Кашкай“, харесвайки се на по-млада публика. Промените, които направихме на новия „Джук“, ще разширят това привличане още повече, за да бетонират позицията на „Нисан“ като водеща марка на пазара на кросоувъри“, каза Гийом Картие, старши вицепрезидент „Продажби и маркетинг“ за „Нисан“ в Европа.