ДПС вкарва свой депутат от Кюстендил с 864 гласа, сочат неофициалните данни на преброителите на вота след повторното завъртане на рулетката, която преразпределя мандатите по райони. Оттам влиза Александър Методиев, известен като Бат Сали, който и досега беше депутат, пише „Преса”.
В същото време водачът на листата на БСП в Силистра Антон Кутев остава извън НС, макар че за него са гласували 8015 избиратели. Румен Петков отпадна с 6727 гласа.

Най-скъпият мандат също е в Кюстендил, където ГЕРБ вкарва един човек - областния си лидер Кирил Калфин с рекордните 20 150 гласа.

Разликата в резултатите на избрания депутат от ДПС и този от ГЕРБ е 23 пъти. От ЦИК обясниха аномалията с прибавянето към резултата на партиите на гласовете от чужбина. Те влияят на остатъка, според който се разхвърлят допълнителните кресла в НС. Преброителите ползват метода на най-големия остатък, когато накрая се донаместват мандатите.

Подобни диспропорции има и във Видин. Там ДПС вкарва бившия екоминистър Станислав Анастасов с 1272 гласа, докато Ивайло Московски от ГЕРБ печели с 12 256 бюлетини, а Михаил Миков - с 11 089.

Миналата година рекордът бе тъкмо във Видинския район, където Петя Раева стана депутат с 427 гласа. За разлика от 2013 г. ДПС не взема нито едно място сега в трите софийски МИР и в София-област.

Затова пък движението за първи път прави пробив в Монтана, където бившият финансов министър Петър Чобанов получава кресло в НС. Рулетката отряза второто място на ГЕРБ и остави извън НС Златко Тодоров, смятан за близък до Искра Фидосова. През 2009 г. в Монтана ГЕРБ имаше трима депутати, а сега влиза само водачът Десислава Атанасова.

Как се разпределят мандатите


Местата в изборните райони се определят от броя на населението по справка от НСИ още преди изборите. Според методиката мандатите на отделните партии в парламента се определят на базата на гласовете от цялата страна и извън нея. След това обаче трябва да бъдат "върнати" обратно по райони, където също да бъдат разпределени пропорционално на база на националния резултат на партиите, който включва и гласовете от чужбина. Това се прави по метода на най-големия неоползотворен остатък.

Така местата, които се полагат на един район според броя на населението, не съответстват на местата, които получават в него партиите на база действителните гласове на изборите. На някои места се получават излишъци, а на други – незаети мандати. Затова една партия може да спечели повече гласове в един район, но да вкара в парламента депутат от друг.

Това обяснява и мандатът на ДПС в Кюстендил, където въпреки осмия си резултат вкарва мандат, а "Атака", Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ не печелят. По същия начин малките партии като ББЦ, АБВ и "Атака" вкарват депутати от райони, в които имат по-слаб резултат.