Децата с аутизъм са много буквални, те не разбират метафори и не могат да лъжат. Това е една от характеристиките на болестта, с която 13-годишната Ана-Мария, живее. С разследването на случая се зае Районната прокуратура, която образува наказателно производство срещу неизвестен извършител.

Вече няколко стотин души се обявиха в подкрепа на родителите на детето във Фейсбук. На 10 октомври те ще излязат на протест "срещу опитите за протекционизъм от страна на МОН към директора и служителите на 4-то помощно училище и настояваме за реално разследване на случая с тормоза на Ана-Мария - ученичка от това училище".

Случаят с 13-годишното момиче нашумя, когато майка й Радосвета Симеонова съобщи в социалната мрежа, че има подозрения за сексуално насилие над детето й в Четвърто помощно училище в столицата. На 19-ти септември тя взела Ана-Мария от училище и установила, че спортният сутиен на дъщеря й липсва. Никой от училището не й дава отговор какво може да се е случило с дрехата и защо липсва тя. "Междувременно дъщеря ни не иска да излиза от вкъщи, влиза с писъци в банята, започна да проявява странности, които никога преди не е показвала. Не сме я пускали на училище от тогава... Страшното дойде на 27-ми септември....при влизане в банята Ана-Мария започна да крещи да не давам на чичкото да я пипа, че ще слуша. Бях в шок, бавно започнах да говоря и да питам къде я е пипал. Тя не ме слушаше и в един момент ми посочи гърдите си, започна да се тресе и да плаче.....УЖАС. На следващата вечер след дълги уговорки, пак влезнахме в банята с Ана-Мария. Този път тя ме помоли да я пазя и да не давам на " учителя" да я пипа, и посочи долу....Започна да крещи, че няма да го ядосва и ще си обуе гащите.....чичкото и казал че ще я боли.....после и казал да си обуе гащите....", разказа ужасената майка. На 29 септември тя е отишла в училището да пусне жалба, при което директорката й е заявила, че никой няма да повярва на дете аутист. Родителите пускат жалба до МОН, до МВР, ДАЗПД и до Районната Прокуратура.

От Министерство на образованието дадоха извънреден брифинг, в който побързаха да обявят, че момичето имало склонност често да се събува, съблича и заголва. На днешния брифинг пък стана ясно, че резултатите от проверката, която са инициирали, ще бъдат готови на 10 октомври.

В същото време Районната прокуратура образува наказателно производство срещу неизвестен извършител за извършено чрез употреба на принуда блудствено действие спрямо 13-годишното момиче на 19 септември в Четвърто помощно училище.

"Тази сутрин колегите от Шесто районно полицейско управление докладваха материалите от образуваната при тях преписка от извършената в рамките на няколко дни проверка по жалба на майката на пострадалото момиче", каза днес говорителят на Районната прокуратура и заместник-районен прокурор на София Стефан Милев и съобщи още, че е определен наблюдаващ прокурор, който се е запознал с материалите по преписката. Взето е решение да се образува наказателно производство. Милев уточни, че данните от полицейската проверка по никакъв начин не са категорични и безспорни, на този етап няма изобщо еднопосочни и безспорни данни, че такива блудствени действия са били осъществени. Въпреки това наблюдаващият прокурор е взел решение да пристъпи към образуване на наказателно производство, за да може по реда на НПК, със съответните доказателствени способи да се извършат всички действия по разследването, чрез които да се съберат валидни доказателства, каза още Милев. По-добре е да се пристъпи прибързано към образуване на наказателно производство, за да се назначат важни експертизи, отколкото да бъде забавен този момент чрез една продължителна проверка, чиито резултат не е ясен, добави говорителят на Районната прокуратура. Тепърва предстои да се назначават съдебно-медицински, технически експертизи на видеокамери, психиатрични, психологични, сексологични експертизи, както и трябва да се извърши освидетелстване на това момиче.

Майки на други деца, учещи в помощното училище, се оплакаха, че е имало извършено насилие в училището, децата са били удряни и към тях са се отнасяли немарливо.