Двама руснаци бяха арестувани в Гърция за това, че повредили древния паметник Партенона на Акропола в Атина. Белята станала, след като вместо да разглеждат туристическата забележителност, младежите решили да се позанимават с паркур, пише гръцкият сайт Imerisia.
Според сайта един турист им направил забележка, но двамата продължили с акробатиките. В резултат на действията им паднал фрагмент от стена, построена преди векове. Тя обаче била част от средновековен, а не от античен паметник, уточнява сайтът. На местопроизшествието била незабавно извикана полиция и двамата руски вандали били изведени от Акропола с белезници. Хулиганите, които са на по 23 години, по всяка вероятност ще бъдат изправени пред съда.

Това не е първият случай, когато руски туристи се изявяват зад граница, напомнят руски медии. Съвсем скоро, в края на септември, руснакът Максим Никитенко омазал с боя древен езически храм в Армения.

Партенонът е древногръцки храм, разположен на атинския хълм Акропол, и е бил главният храм на древна Атина, посветен на богинята, покровителка на града – Атина Палада. Построен е през V век пр.н.е. под ръководството на скулптора Фидий по време на управлението на Перикъл. Преживял е битки, земетресения, плячкосвания от събирачи на ценности, естествена ерозия, за да се изправи пред ново предизвикателство – любителите на паркур.