Френското министерство на отбраната опроверга разпространената в американски медии информация, че висш френски разузнавач е дезертирал и се е присъединил към клон на „Ал Кайда“ в Сирия, където е бил взет на прицел при американски въздушни удари, съобщи Ройтерс.

Според американския информационен сайт МcClatchyDC.com, който цитира европейски разузнавателни източници, френският офицер е най-високопоставеният дезертьор, присъединил се към „Ал Кайда“, а коалиционните сили са се опитали да го убият при няколко въздушни атаки, но не са успели.
„След проверки можем да заявим, че информацията за предполагаеми връзки между споменатите от медиите джихадисти и френските разузнавателни служби е напълно невярна“, каза източник от френското министерство на отбраната.

Според информацията на американския сайт въпросният служител на военното разузнаване е оцелял след удари по позиции на свързания с „Ал Кайда“ Фронт „Ан Нусра“ в Сирия, посочва Ройтерс. Американският информационен уебсайт определи случая като „дезертиране без прецедент на такова ниво“, отбелязва Франс прес.
Френското външно министерство заяви, че „няма да коментира слухове, разпространявани от медиите“.