„При мен не се е случвало пари да отиват в партийни каси. Ако това се е случвало, било е на много ниско ниво". Това обясни бившият шеф на митниците Ваньо Танов пред TV7.

Според него, обаче, митничарите са свикнали да бъдат в готовност за събирани на пари за партии. „Такъв е манталитетът. Защото в годините това се е изградило", обясни той. По думите му, митничарите само чакали сигнал да започнат да събират пари. „През тези четири години такъв сигнал не е даван", заяви Танов за времето на своето управление.

В момента Танов се възстановява след здравословни проблеми. Направени са му общо четири операции, тъй като получил усложнения, но вече е по-добре. Смяната на ръководството на митниците се случи по време на неговото боледуване. Заповедта за уволнението пък му беше връчена точно след изписването му от ВМА. „Имам чувството, че са карали след мен", каза той за начина, по който си получи заповедта.
Преди да постъпи в болница пък Танов разговарял с новия министър на финансите Петър Чобанов. Той му казал, че няма нищо против да работи с него, но понеже длъжността директор на Агенция „Митници" била политическа, нямало как да няма промени в ръководството.

„Може би аз съм единственият директор на Агенция „Митници", който се е ползвал със самостоятелност", каза той и добави, че в началото на мандата на ГЕРБ с Бойко Борисов двамата се договорили да няма политически уволнения, всичко в агенцията да е прозрачно и да има еднакво отношение към фирмите.
Танов отново заяви, че проблемът с Михаил Михов идвал от там, че той бил в добри отношения с президента Георги Първанов. „Първанов е представил нещата пред премиера, че едва ли не митницата е извършила своеволия и преследва определени фирми", разказа Танов.
„Това бяха думите на премиера и разговорите при него са били в този дух. За този случай може да се съди по цялата документация", каза още той.
Бившият шеф на митниците е категоричен, че разговорът в скандалното СРС, в което Бойко Борисов кара Ваньо Танов да отмени проверка в завода на Мишо Бирата, е „сглобен от отделни изречения от различни разговори". Положението се усложнило, когато „отнякъде се появил документ", който отменял санкцията на Михов и той вече бил с действащ лиценз. Това поставило митницата в конфузна ситуация.
Според Танов, думите му в записа били извадени от „директорски съвет, на който се решавало как да излезе ситуацията". Борисов пък го карал да внимава с Михов, „за да не помисли Първанов, че имаме специално отношение към неговите хора".
Танов се оплака, че всички 6 телефона на семейството му били подслушвани. От това, обаче, не са излезли кой знае колко информации. „Може би затова стигнаха до тази крайност - чрез сина ми, да подхвърлят цигари в колата му и да кажат: „Ето сина на митничар номер 1". Самият Танов, обаче, 2-3 преди инсценираната акция получил информация и предотвратил залавянето на сина му с нелегални цигари. Има и документи, които е готов да покаже.
„Има една част от олигарсите, на които тези правила не им харесваха", предположи той за причините за атаките срещу него.
Танов не смята, че смъртта на Мишо Бирата е странна. Има си документи и експертизи, които го доказват.
Бившият митничар номер едно смята да върти с бизнес с орехи. Накупил е земи край Русе, от които ще прави орехова гора. „На този етап не виждам как мога да работя а държавата", заяви той.