Френската медицинска сестра, която се бе заразила с вируса Ебола, е оздравяла след курс на лечение.
Министърът на социалните въпроси, здравеопазването и правата на жените на Франция Марисол Турен съобщи днес, че французойката вече е напуснала лечебното заведение, където й е била оказана медицинска помощ.

Младата медицинска сестра се бе заразила от болестта, предизвикана от вируса Ебола, в средата на септември в Либерия. Там тя е работила като доброволка в болницата на неправителствената организация "Лекари без граница".

След като са се появили първите признаци на заболяването, на 19 септември медицинската сестра е била върната със специален полет във Франция и настанена за лечение във във военната болница в Сен Манде, предградие на Париж.

За лечението на французойката правителството е разрешило да бъдат използвани редица експериментални медикаменти. Сред тях е авиган, разработен от японската фармацевтична компания "Тояма кемикъл" (Toyama Chemical Co). Авиганът, известен също като фавипиравир, е бил разработен още през 1998 г. Особеността му е, че атакува успешно полимеразата, използвана от вируса за размножаване.

Към днешна дата авиганът е сертифициран като лекарство срещу грипа. Учените разполагат с данни, че той може да е полезен и срещу вируса Ебола. Те са получени по време на експерименти с лабораторни мишки.

Сенегалец, лекуван от болестта, предизвикана от вируса Ебола през последните пет седмици в Хамбург, Германия, също е изписан от болницата и се чувства добре.
По данни на Световната здравна организация броят на жертвите от епидемията от ебола в Западна Африка надхвърли 3400 души, а заразените са над 7000. По изчисления на СЗО за изкореняването на ебола са необходими не по-малко от 1 мирд. долара.