Вторият по големина манастир у нас - Бачковският, е изправен пред фалит, ако държавата не му отпусне субсидия, каквато дава на Рилския.

Това заяви пред “24 часа” игуменът архимандрит Симон. За средства от републиканския бюджет се бори и Троянската света обител. “И трите манастира са паметници на културата от национално значение. Но само Рилският получава от 10 години насам средства в размер на 850 000 лева”, допълни Симон.

Той чака да бъде избрано редовно правителство и да постави пред него въпроса. Досега опитите му удряли на камък.

“С държавата на моменти е невъзможно да се работи. Всеки ти извива ръцете и те отпраща”, твърди игуменът. Той е сметнал, че на Бачковския манастир са нужни около 200 хил. лева субсия, за да връзва двата края.

“Всяка зима за отопление харчим 80 000 лева. 160 000 лева годишно отделяме за издръжка на Пловдивската духовна семинария. Всеки месец 25 хил. лева отиват за заплати и осигуровки на 40-те служители в манастира. От тази година имаме ангажимент да отделяме и 80 000 лева за новата православна академия в Пловдив. Тези разходи ни изправят пред фалит”, категоричен е игуменът.

Той изтъкна, че стенописите в манастирския храм “Успение Богородично” се нуждаят спешно от почистване и реставрация, което щяло да глътне 500 000 лева.

Бачковската света обител се издържа основно от треби, продажба на свещи и такси от кръщенета, венчавки и наеми на павилиони. 20 хил. лева годишна рента получава от земите си край асеновградското село Боянци. Има и 3000 дка гори, от които обаче не може да получава приходи, защото нямат лесоустройствен план.

Вярващи от цялата страна се молеха вчера пред чудотворната икона на Богородица. Мнозина плачеха за загиналите в село Горни Лом.

“Отидоха си мърцина 15 невинни души. Какво прегрешение направиха, та дори не могат да ги погребат”, бършеше сълзи Елена Димитрова от Първомай. “Това явно е божие наказание, но защо се стовари върху най-невинните”, чудеха се Светлана и Пламен Божилови от София. А Светла Харизанова от Шумен заключи, че злощастията ни връхлитат заради натрупаната карма.

“Богатите да правят дарения, а младите да почитат Бог, за да спрат нещастията”, настоява пенсионираната проектантка.