Три години и четири месеца при първоначален общ режим ще лежи в затвора 32-годишният шофьор Бюлент Ниази от Мартен. Миналата година той блъсна на „Плиска“ 12-годишната Ники от Варна, която гостуваше на баба си в Русе и беше излязла да разходи кученцето и да отскочи до отсрещния блок. Засиленият със 70 км в час автомобил „Алфа Ромео“ буквално помете детето, което почина дни по-късно в болницата. Експертизата показа, че при ограничение от 40 км/ч той буквално е прелетял през пешеходната пътека без нито един сантиметър спирачен път. А преди злополучната пешеходна пътека има общо 6 предупредителни и забранителни знака, които сигнализират за намаление на скоростта, изкуствена неравност, преминаване на слепи граждани. Оказа се и че шофьорът е наказван 18 пъти за нарушение на Закона за движение по пътищата - 7 от санкциите са му дадени в период, в който изобщо дори не е имал книжка, но пак е карал. А освен това автомобилът му е бил с неизправни светлини. При инцидента с Ники в колата са били и съпругата и малкото му дете.
Първоначално Русенският окръжен съд наказа Ниази с 2,5 години затвор. Последваха както жалба от подсъдимия, така и протест от прокуратурата, която поиска още по-сурово наказание за стореното зло, макар и по непредпазливост.
В крайна сметка вчера Великотърновският апелативен съд увеличи наказанието на Ниази на 3 години и 4 месеца затвор, като отказа да направи присъдата условна.
Освен ефективното изтърпяване на присъдата зад решетки, ВТАС потвърди и лишаването на Бюлент Ниази от право да сяда зад волан за 5 години. И двете наказания са тежки и рядко се виждат в българските съдебни зали по дела за непредпазливо убийство на пътя. Особено при съкратена процедура, каквато поиска Ниази по време на делото. Решението на съда в Търново обаче не е окончателно и със сигурност ще се оспорва и пред ВКС.