Създаването на временен бежански лагер за настаняване на почти всекидневно залавяните на Дунав мост нелегални имигранти поиска окръжният прокурор Георги Георгиев. Поводът е днешният опит на 54 сирийци и иракчани да минат границата, скрити в турски камион.
Прокуратурата възнамерява да постави въпроса на вниманието на компетентни институции като Община Русе и областния управител, се казва в официално становище. Това обаче ще се случи след изборите, когато политическите страсти се поуталожат.   
Идеята е в лагера бежанците да бъдат настанявани до приключване на делата, в случаите когато не са задържани под стража.
Сега властите често са в шах, най-малкото защото физически няма къде да настаняват заловените бежанци и на тях им се налага да спят по земята. Освен това част от чужденците са болни и трябва да им се оказва медицинска помощ. Заради липса на места например част от задържаните вчера имигранти бяха преместени в ареста в Разград, а делата на други техни братя по съдба бяха форсирани, за да се освободят места за настаняване.
Прекъснати са отпуските на всички служители в ареста заради необходимостта от охрана на всички помещения. Ако в близките дни отново бъде заловена голяма група бежанци ,няма да можем да реагираме, коментира окръжният прокурор. До такава ситуация се е стигнало и през август, когато първо бяха хванати 27 нелегални, а на следващия ден още 36.
Подходящи за бежански лагер са сградите на бившите казарми край Дунав мост, коментира окръжният прокурор. Вижданията му са бежанците да бъдат настанявани там с мярка за неотклонение подписка.
Бумът на опитите за незаконно пресичане на Дунав мост от големи групи бежанци е от около половин година. Пресечени са повече от 8 опита за такова преминаване, като общият брой на задържаните при тези случаи е над 120 души. Продължаването на тази тенденция в бъдеще би могла да предизвика затруднения при задържането на лицата в ареста до довеждането им в съда, се казва още в официалното прессъобщение на Русенската районна прокуратура.