Четвъртокласният път от кръговото кръстовище в Бяла в посока селата Ботров и Стърмен ще бъде разширен и преасфалтиран. Това предвижда общинска поръчка на Община Бяла с прогнозна стойност 4 673 533 с ДДС. Половината от сумата по проекта, спечелен по Програмата за развитие на селските райони, вече е преведена по сметката на Общината.
„Става въпрос за над 3 километра път, който е от Кръговото към селата. Той е много тесен на места и създава трудности при разминаването на коли и камиони. Още повече, че когато мостът над Янтра е затворен, този път се ползва за обходен за пътуващите към Велико Търново и София и причинява задръствания“, коментира за „Утро“ кметът на Бяла Кольо Келерджиев. И обясни, че част от участъка ще се използва за преминаване към новото сметище, което предстои да бъде изградено.
Затова част от скалите край пътя ще бъдат разбити, за да може платната да бъдат разширени до 6 метра. Ще бъде изградена и подпорна стена на местата, където е извършено разрушаването.
Другият проблем, който отсечката често създава при валежи, са наводнения и блокиране на пътя. Причина за това са двата ниски водостока, които при високи нива на Янтра заливат участъка и откъсват живеещите в селата. Проектът предвижда тези водостоци да се повдигнат и до подобни неприятни ситуации да не се стига.
След строителните дейности отсечката ще бъде преасфалтирана. По нея ще бъдат поставени нови мантинели и маркировка. Ремонтът трябва да е готов до до 15 май 2015 година.