- Г-жо Дивчева, как премина подготовката на парламентарните избори в Русе и областта?
- Понеже вече сме проиграли един път новия Изборен кодекс, нямаше проблеми, всичко беше спокойно, нормално. Общините си знаят какво трябва да свършат, така че като цяло проблеми в подготовката нямаше.
- Колко са разкритите секции в Русе и областта?
- Без да броим възможните допълнителни секции, към момента за Русе броят е 206, а за областта - 321. Поради големия брой заявления, подвижните секции станаха 2.
- На колко години са най-младият и най-възрастният членове на секционни избирателни комисии?
- Най-младият е момиче, родено през 1996 г., а най-възрастният - жена, родена през 1933 г.
- Кога започна и кога приключва изборният ден?
- Изборният ден започва в 6 сутринта и приключва в 19 часа, освен ако пред секциите не чакат още гласоподаватели. В този случай гласуването продължава до 20 часа, но не по-късно.
- Според новата изборна мода броят на наблюдателите рязко се увеличава, колко наблюдатели са регистрирани в РИК?
- Наблюдателите се регистрират в Централната избирателна комисия и информация за тях може да бъде намерена в сайта й. В РИК се регистрират застъпниците, като всяка една кандидатска листа има право на толкова застъпници, колкото са секционните избирателни комисии. Регистрацията на застъпниците продължава до последния момент, така че конкретен окончателен брой нямаме. Предполагаме, че всички големи партии ще имат пълния брой застъпници, но освен това те имат право на пълномощници, които се легитимират с пълномощно от партията или коалицията. И всъщност биха могли да имат двоен брой представители, например 209 застъпници и 209 пълномощници.
- Как работите с областния оперативен щаб на МВР, ДАНС и прокуратурата за противодействие на изборните престъпления?
- Би трябвало да работим добре. За наше голямо удовлетворение към момента нямаме такива сигнали, така че не се е налагало да ги информираме по един или друг начин или съответно те да информират нас. Принципно за предизборния и изборния ден имаме за сведения списъци със всички дежурни прокурори и следователи, така че при нужда ще си кореспондираме ефикасно с тях.
- Къде да подават сигнали гражданите, ако видят нередност в деня на изборите?
- В Районната избирателна комисия или в случаите, когато има агитационни материали и плакати на по-малко от 50 метра от секционна избирателна комисия, в самата секционна комисия. Членовете й са длъжни да ги отстранят в деня на изборите. Ние няма как да знаем къде и на колко метра от секциите са плакатите, но надяваме се, че има будни граждани, които ще информират за тях и ще помогнем за премахването им.
- Разяснете стъпките на гласуване.
- След влизане в помещението за гласуване гражданинът представя документ за самоличност, който може да е само лична карта или зелен паспорт (за родените до края на 1931 г.). Избирателната комисия проверява дали го има в списъка, ако е там, му се попълват съответно личните данни - ЕГН и номер на документ за самоличност. Пред него се откъсва бюлетината, сверява се номера на отрязъка на бюлетината, с номера на кочана. Член от секционната комисия, който е оторизиран да извърши това, сгъва бюлетината, поставя един печат, разгъва я и я подава разгъната на избирателя. Той гласува със син химикал с разрешените знаци - X или V /хикс или т.нар. чавка - б.р./ и за партия, и за преференция ако иска, сгъва бюлетината, подава я след като излезе от тъмната стаичка на член на секционната комисия, който сверява номера на отрязъка с номера на кочана, ако съвпадат, се откъсва отрязъкът и го поставят в малка кутия за отрязъци. Слагат втори печат, избирателят пуска бюлетината и получава своя документ за самоличност.
- Обяснете още веднъж как може да се гласува преференциално.
- Пред избирателните помещения и вътре в тъмните стаички ще има поставени списъци с имената на кандидатите в целите листи по партии и коалиции. Трябва да проверите там кой е номерът на лицето, за което искате да гласувате преференциално, и съответно след като сте гласували за съответната партия или коалиция, трябва да отбележите и номера на предпочитания кандидат в частта за преференции, където са 16 кръгчета.
- Къде отива гласът, ако не се гласува преференциално?
- При отчитане от СИК отива в графа „Без преференции“. След това при изчисляване на мандатите, тези гласове се начисляват на първия в листата.
- Имате ли прогноза колко преференциално подадени гласа могат да разместят кандидатите в дадена изборна листа в нашия избирателен район?
- За точен брой не мога да се ангажирам, иначе законът е ясен - седем процента от гласувалите за съответната политическа сила могат да придвижат предпочитания от тях кандидат напред. Но за да мине даден кандидат със сигурност на първо място, трябва да получи 50+1 процента от гласовете за партията. Половината от бюлетините плюс една. Подобно изпреварване може да се случи и при по-малко гласове, но шанса не е голям.
- Да повторим още веднъж с какви знаци може да се гласува?
- С Х и V, със син химикал.
- Кога една бюлетина е недействителна?
- Първо, ако не е по образец, второ, ако няма 2 печата, ако става дума за бюлетини, които са в избирателната кутия. Също, ако има знак, различен от двата разрешени знака за гласуване. От бюлетините, които остават извън избирателната кутия, също има недействителни. Такива са тези, чиито номер на отрязъка след гласуване не отговаря на номера на кочана. Също недействителен става вотът, когато комисията е хванала, че избирателят си е снимал вота или го е показал след гласуване. Тези бюлетини са недействителни, на гърба им се пише „Недействителни“, остават извън кутията и избирателите, които са ги пуснали, не се допускат да гласуват втори път.
- Възможно ли е бюлетина неправомерно да бъде обявена за недействителна?
- За това има представители на доста политически партии в секционните избирателни комисии, които да огледат бюлетината и да се вземе решение от цялата комисия дали е или не е недействителна. В случай на спорове и ако има несъгласни, секционният протокол може да се подпише „с особено мнение“.
- Едно от предизвикателствата на тези избори ще бъде броенето на преференциалния вот, доколко това ще забави преброяването?
- Не бих казала, че броенето на преференциалния вот ще забави отчитането на резултата. Обикновено забавянето идва от това, че много хора искат да получат копие от секционния протокол - понякога в секцията имат право да бъдат застъпник и пълномощник от една листа, тогава и двамата искат да получат протокол, което е безумно. Това повече забавя комисиите, не броенето. Броенето на преференции вече е изпробвано на евроизборите и не би трябвало да създаде проблеми.
- Кога да очакваме първите резултати на местно ниво?
- В определени часове ще даваме информация, още не сме взели решение в кои, но като точен резултат единствено и само като оправим всички протоколи. Дотогава ще даваме сведения: „толкова обработени протоколи, толкова получени резултати“. Може би към 21 часа в неделя ще имаме първите по-категорични данни. А иначе, на обед в деня след изборите могат да се очакват точните резултати.