Президентът Росен Плевнелиев предупреди Великобритания, че е изправена пред изолация заради опитите да ограничи имиграцията на работници от България и Румъния.

В интервю за британския вестник "Обзървър", цитирано от БНР, Плевнелиев отправи директно обвинение към премиера Дейвид Камерън, че действа в полза на националистите, и призова британските политици да се противопоставят на онези, които играят със страховете от засилен миграционен поток след 1-ви януари.

Трябва да направим така, че стените и железните завеси да останат в 20-и век, и да разберем, че всеки, независимо дали е България или Великобритания, е уязвим, когато е изолиран, заяви българският президент в интервю за изданието. Пред "Обзървър" Плевнелиев твърди, че Обединеното кралство може да се поучи от начина, по който през последните две години България се адаптира към вълната от имигранти от Африка и Близкия изток.

От Нова година отпадат ограниченията за български и румънски работници във Великобритания, които бяха в сила седем години след присъединяването на България и Румъния в Евросъюза. В последните седмици британското правителство наложи редица промени в системата за социално подпомагане, а в петък заплаши, че ще наложи вето върху присъединяването на нови членове към Евросъюза, освен ако не бъдат наложени строги ограничения върху свободата на придвижване, припомня "Обзървър".

Тези действия бяха предприети, след като някои анализатори в Обединеното кралство предрекоха приток от 50 хиляди българи и румънци годишно. Пред изданието Плевнелиев отхвърли категорично тези прогнози.