Собственикът на „Рига хотелс“ Николай Йонков бе осъден на 1 година условно, защото не е взел достатъчно мерки да опази законно притежаваното си оръжие. Така е станало възможно 25-годишен младеж да сложи край на живота си с ловната пушка на бизнесмена.
Трупът на 25-годишния бодигард Д.П. бе открит на 15 май сутринта от случайни минувачи в района на училище „Никола Обретенов“ в „Чародейка“. Младежът бе прострелян в главата в собственото си БМВ. А до него, с дулото нагоре, лежал гладкоцевен ловен автомат. По случая веднага беше образувано разследване, но данни за насилствена смърт на момчето така и не се намериха. За сметка на това беше установено, че ловното оръжие е на Николай Йонков.
Бизнесменът имал напълно законно право да притежава автоматичната ловна пушка Franchi SPAS 15, 12-ти калибър. Носел я със себе си в колата при пътуванията, обикновено стояла отзад в багажника на колата. Д.П. прекрасно знаел това, защото работел и като лична охрана на бизнесмена.
На 14 май Йонков пристигнал късно вечерта в хотела и оставил колата в подземния гараж, заедно с пушката вътре. Същата вечер Д.П. отишъл при рецепционистката и взел ключовете от мерцедеса на Йонков, извадил пушката оттам, сложил я в своята кола и потеглил. Повече не се върнал в хотела. А на сутринта го открили мъртъв.
Законът задължава собствениците на оръжие да осигурят съхранението му така, че външни лица изобщо да нямат достъп до него. Няма спор, че Йонков нито е знаел, нито е искал трагедията, която се е разиграла с откраднатата му пушка. Но според прокуратурата той следва да носи отговорност - заради факта, че не я е опазил. Така прецени и състав на Районния съд, който наказа бизнесмена с условна присъда. Тя обаче не е окончателна и вероятно ще бъде оспорена пред Окръжния съд.
„Делото още не е приключило, със сигурност ще обжалваме тази присъда“, каза вчера Йонков за „Утро“. Бизнесменът не крие, че съжалява много за трагичния инцидент, в който без да иска се е оказал замесен. Според това, което чул после от хората, самоубилият се бодигард имал престрастеност към хазарта и покрай него натрупал дългове. Но никой не предполагал, че може да посегне на живота си.