Да бомбардираме ислямския свят- целия – за да спасим живота на неговите жители. Дали това е единственият пълен с морал път? Защо да се ограничаваме само с Ислямската държава /ИДИЛ/, след като сирийското правителство убива и измъчва толкова много хора? Това беше моралният императив преди година. Какво се промени?

Какво ще кажете за бомбардиране на шиитските милиции в Ирак? Една от тях събра 40 души от улиците на Багдад през юни и ги уби заради това, че са сунити. Друга изби 68 души в джамия през август. В момента те открито говорят за "прочистване" и "унищожаване", след като ИДИЛ бъде победена. Както предупреди един шиитски политик "Ние сме в процес на създаване на радикални шиитски групи Ал Каида, които ще са равни по радикализацията си на сунитската Ал Каида".

Какъв хуманитарен принцип ви повелява да спрете дотук? В Газа тази година 2100 палестинци бяха избити, включително хора, които търсеха убежище в училища и болници. Е, как тези действия да не налагаха въздушни удари срещу Израел2 И какъв морал е причината за отказ от унищожаването на Иран? Мохзен Амир-Аслани беше обесен миналата седмица заради "иновации в религията /допускайки, че историята на Йона от Корана е символична, а не буквална/." При всяко положение това изисква хуманитарна акция отгоре. Пакистан се оплаква от приятелски бомбардировки; междувременно един възрастен британец – Мохамад Ашгар, страдащ от параноидна шизофрения, очаква – като други хулители – екзекуция, след като се обяви за свещен пророк. Един от пазачите му в затвора вече го простреля в гърба.

Няма ли спешно задължение да бъде взривена Саудитска Арабия? До момента тази година в тази страна са обезглавени 59 души за престъпления, сред които прелюбоденяния, чародейства и магьосничество. Това от дълго време представлява много по-голяма заплаха за Запада, отколкото ИДИЛ. През 2009 г. Хилари Клинтън предупреди в секретен документ, че "Саудитска Арабия е изключително важна подкрепяща база във финансово отношение за Ал Каида, талибаните ... и други терористични групи". През юни бившият шеф на МИ6 сър Ричард Диарлав разкри, че принц Бандар бин Султан, доскоро шеф на саудитското разузнаване, му е казал: "Не е далеч времето в Близкия изток, Ричард, когато ще стане буквално "Господ помага на шиитите". Има предостатъчно сунити – над един милиард". Саудитците подкрепят екстремистките сунитски милиции в Сирия по времето, когато несменяемостта на Бандар беше винена за бързия възход на ИДИЛ. Е, защо да премахваме дъщерната фирма, а да запазваме щаба?

Хуманитарните аргументи, които бяха издигнати в парламента /британския – бел. ред./ миналата седмица, ако бъдат приложени напълно, биха могли да бъдат използвани за изтриването от лицето на земята на целия Близък изток и на цяла Азия. С такива средства може да бъде сложен край на цялото човешко страдание, да бъдат освободени народите в тези региони от потока сълзи, в който преминава животът им.

Вероятно планът е следният: Барак Обама в момента бомбардира седем големи мюсюлмански държави, като във всеки от случаите се обляга на морален императив. Резултатът, такъв, какъвто можете да видите в Либия, Ирак, Пакистан, Афганистан, Йемен, Сомалия и Сирия е унищожаване на джихадистките групировки, конфликт, хаос, убийство, подтисничество и мъчение. Злото изчезва от лицето на земята в резултат на действията на разрушителните ангели на Запада.

Сега имаме нова цел и нова причина да пръскаме милост от небето с подобни перспективи за успех. Да, дневният ред и действия на ИДИЛ са отвратителни. Групировката убива и измъчва, тероризира и заплашва. Както казва Обама тя е "мрежа на смъртта". Но тя е само една от многото мрежи на смъртта. Не е добре, че западният кръстоносен поход изглежда е точно това, което иска ИДИЛ.

Бомбардировките на Обама вече обединиха ИДИЛ и Джабхат ал-Нусра, враждебна групировка, свързана с Ал Каида. Над 6000 бойци се вляха в ИДИЛ след започването на бомбардировките. Те провесват главите на своите жертви пред камерите като стръв за военните самолети. И нашите правителства са достатъчно глупави, за да ги приемат в това им качество.

И какво ще стане, ако бомбардировките са успешни? Ако – но има едно голямо "ако"- така бъде постигнат успех в накланяне на баланса на силите срещу ИДИЛ до какво би довело това? Тогава ще започнем да чуваме много повече за шиитските наказателни отряди и моралният императив и те да бъдат унищожени – и всички цивилни граждани, които попаднат на пътя към тази цел. Мишените се променят, политиката – не. Няма значение какъв е въпросът, отговорът е в бомбите. В името на мира и съхраняването на живота нашите правителства водят вечна война.

Докато бомбите падат, нашите правителства се сприятеляват и защитават други мрежи на смъртта. Американското правителство все още отказва, въпреки обещанието на Обама, да огласи 28-те редактирани страници от съвместното конгресно разследване на атентата от 11 септември, в които е документирано съучастието на Саудитска Арабия към атаката срещу САЩ. Във Великобритания през 2004 г. служба към главния прокурор /SFO/ започна разследване на обвиненията за мащабни подкупи, плащани от британската оръжейна компания BAE на саудитски министри и посредници. И точно когато ключови доказателства трябваше да бъдат огласени, Тони Блеър се намеси за прекратяване на разследването. Най-големият бенефициент от това беше принц Бандар. SFO разследваше твърдението, че с одобрението на британското правителство, принц Бандар е получил тайни плащания в размер на 1 милиард паунда от BAE.

Така продължава и в момента. Преди седмица британското сп. "Private Eye", като се обляга на досие от записи и имейли, излезе с твърдението, че британска компания е платила подкупи в размер на 300 млн. паунда, за да уреди продажбите на оръжие на саудитската национална гвардия. Когато очевидец от компанията изнесе на британското министерство на отбраната данни за плащанията, то, вместо да предприеме действия, алармира неговите шефове. И очевидецът трябваше да напусне страната, за да не бъде хвърлен в саудитски затвор.

Не съществуват добри решения, които може да създаде военната интервенция на Великобритания и САЩ. Има политически решения, в които нашите правителства биха могли да играят малка роля: подкрепяне развитието на ефективни държави, които не разчитат на убийства и групировки, изграждане на граждански институции, които не зависят от тероризма, помагайки на създаването за хора в опасност на безопасно преминаване и помощ. О, да, като прекратят защитата, подкрепата и въоръжаването на определени избрани мрежи на смъртта. Винаги, когато нашите въоръжени сили бомбардират мюсюлмански държави или нахлуват в тях, това влошава живота на тези, които живеят там. Регионите, в които нашите правителства са се намесвали сериозно, са тези, които най-много страдат от тероризма и войната. Това не е нито случайност, нито изненада.

Но нищо не може да накара нашите политици да се научат. Като твърдят, че повечето убийства по магически начин ще разрешат дълбоко вкоренени конфликти, те пръскат бомби като вълшебен прах.

........

Автор на публикувания във в. "Гардиън" коментар е Джордж Монбиът.