С близо 20 на сто е по-нисък добивът на грозде от декар в Русенско спрямо миналата година, показват данните на областната дирекция „Земеделие“. До момента са обрани 920 декара, от които са получени 465 тона грозде. Средният добив от декар е 505 кг, докато миналата година е бил със 105 кг/дка повече - 610 кг.
Гроздоберът стартира в началото на миналата седмица като първо в лозовите масиви влязоха стопаните от Иваново. Докато миналата година обаче лозарите се оплакваха от ниските изкупни цени на гроздето и липсата на пазар, сега техен проблем е лошата реколта, която е по-малко от миналогодишната и с по-лошо качество.
Обилните дъждове и градушките през лятото съсипаха голяма част от лозовите масиви. В община Две могили са унищожени напълно 500 декара с лозови масиви, а на други места в региона пораженията са частични.
Прекомерната влага доведе и до много болести. Лозарите са притеснени, че това ще доведе до измръзване на лозите през зимата и ще съсипе и малкото останали насаждения.
За напълно унищожените си площи лозарите могат да разчитат на компенсации от земеделското министерство, но парите ще бъдат получени чак догодина. Лоша за тях беше новината от миналата седмица, че мярката „Събиране на реколта на зелено“ от лозарската програма със заповед на министърa на земеделието и храните бе обявена за неприложима за винарската 2014 г. По мярката бяха предвидени 3 млн. евро за целия програмен период за подпомагане на лозарите на зелено. Според наредбата е недопустимо за подпомагане необрано грозде, отглеждано с цел получаване на продаваем продукт, оставено в лозовото насаждение в края на гроздобер.