Огромни чепки грозде радват русенските лозари, които се надяват на невиждани добиви след изключително благоприятните пролет и лято, научи „Утро“. Някои прогнозираха, че ако природата не им изиграе някой номер в следващите месеци, като нищо ще прибират по тон от декар. И това дори от стари лозя, които не са гледани много-много, каквито са повечето в областта.
Наистина има много грозде, но докато не го приберем, не искам да давам прогнози, защото до беритбата има доста време и всичко може да се случи. Редуването на дъжд и слънце досега беше много благоприятно за лозята, но вече е време валежите да спрат. Сега е кално и не можем да влезем да пръскаме, трябва да изсъхне. Ако няма болести и мани, ако е сухо и слънчево време в следващия месец - месец и половина, гроздето ще вдигне захарност и ще имаме освен количество и качество, каза Димчо Райнов, собственик на изба „Нисово“.
Заради хубавото време тази година се очаква гроздоберът да започне по-рано - някъде около 20 август. Ако прогнозите за отлична реколта се сбъднат, през есента ще се радваме на ниски цени и на гроздето, както на плодовете и зеленчуците в момента.
На територията на областта има 2160 хектара винени лозя, но едва една трета от лозовите масиви в Русенско се обработват реално. Обработваеми са 600 ха, в това число 164 ха новозасадени преди година винени масиви. Останалите се водят лозя само на хартия и от години не се поддържат.