Бюрото по труда в Кърджали обяви 735 оферти за работа, но позициите стоят незаети.

За притежателите на дипломи за висше образование има десетки места като преподаватели, инженери и лекари, за среднистите се предлага работа като стругари, шлосери, заварчици, медицински сестри, шофьори. Втори месец вече се търси кредитен консултант за работа в банка, както и секретарка в офис, но кандидати няма.

Предлага се работа и на хората с трайни физически увреждания, с намалена над 50% трудоспособност. Сред обявените 32 места са посочени 6 за висшисти – технолог по облекло с техническо образование, преводач с немска филология, управител на аптека и 3 лекари. Останалите оферти са за общ работник, 14 шивачи, продавач-консултант, барман, кондуктор в градския транспорт, автомонтьор и т.н., за които се изисква средно образование.

Служителите в Бюрото по труда не крият учудването си от липсата на желание за работа при положение, че безработицата в Кърджали твърдо държи тенденцията от 8%. Те отдават това на липсата на баланс между търсенето и предлагането. Много са безработните, които дори отказват да се регистрират в бюрото, след като се запознаят с офертите. Промишлените предприятия продължават да търсят специалисти със средно образование от професионалните гимназии и предлагат добро заплащане, но отново няма кандидати.