Един от острите критици на водената в момента политика от БСП Татяна Дончева е подала заявление за напускане на партията в началото на миналата седмица. Товасъобщи "Дневник" като се позова на председателя на районния съвет на БСП в Красно село Петър Апостолов, където Дончевачленува. 

Бившата депутатка от левицата е отказала коментар.

Апостолов е обяснил, че Дончева не е плащала членски внос от две години, а според устава на партията, ако не си плащаш вноската повече от една година - отпадаш автоматично.

Заявлението за напускане на партията, подадено от Дончева, е по текста от устава - по собствено желание пред основната партийна организация, което се констатира на събрание. Тя не е посочила мотиви за напускането си, не е говорила и с Петър Апостолов.


Решението й не е изненада, защотооще през лятото Дончева обяви, че се готви създаването на нов ляв политически проект, а на сегашното ръководство на БСП предрече съдбата на Иван Костов. "Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с "Позитано" по цивилизован начин, така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия. До септември - октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта", каза тогава през юли Дончева.

През септември тя уточни, че до края на годината ще е готова с политическия си проект, а след това ще напусне БСП.

Заедно с Дончева заявление за напускане на БСП са подали и още 8 младежи от "Клуб 65" в организацията "Красно село". Сред тях са Симеон Славчев, който преди две години покани Георги Първанов да възстанови партийното си членство там, както и Георги Кардашев, който миналата година се кандидатира за председател на Младежкото обединение в БСП, но не успя.