Националната електрическа компания да погасява приоритетно задълженията си към ТЕЦ-ове, които продават и топлоенергия, са се договорили на среща в столицата председателят на Национална федерация на енергетиците Георги Петров и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов, съобщиха синдикалисти от „Топлофикация Русе“. До вчера обаче в дружеството не бяха получени преводи от НЕК. Затова въпреки уверенията, че проблемите им ще бъдат решени, енергетиците отново излязоха на протест с шествие до Дунав мост и обратно до ТЕЦ „Изток“.
НЕК дължи около 22 млн. лева на „Топлофикация Русе“, поради което дружеството е в невъзможност не само да изплаща навреме заплати на служителите си, но и да се запаси с нужното количество въглища за зимата.
На срещата при зам.-министър Павлов, на която са присъствали и представители на някои топлофикации, е договорено да се изготви общо споразумение за мерките за стабилизиране на енергийния отрасъл. Както стана ясно тези дни, някои топлофикации са получавали едва 40 на сто от дължимите им суми, а други и малко над 70 на сто и не е ясно по какви критерии НЕК избира на кого да плати първо и на кого по-късно.